Acest volum este în scădere față de anul anterior, 2022, o parte din marile tranzacții aflate în curs de negociere fiind amânate pentru acest an.

Cel mai mare volum de spații noi de birouri s-au tranzacționat în Cluj-Napoca, 33% din totalul închirierilor noi la nivelul tuturor centrelor regionale. Pe locurile următoare se află orașele Timișoara și Iași.

“În primul trimestru al anului 2024, mai multe tranzacții de închiriere pentru spații de birouri în Cluj-Napoca sunt în faza finală de negociere. Recent, s-a observat o cerere crescută pentru spații cu un nivel avansat de amenajare, capabile să asigure o mutare rapidă. Oferta rămâne limitată, în ciuda unui număr substanțial de proiecte aflate în curs de dezvoltare. Oportunitatea de a accelera finalizarea acestor proiecte ar putea fi generată de interesul unei companii ancoră de a pre-închiria o suprafață semnificativă într-o clădire de birouri programată pentru finalizare între 2025 și 2026", declară Nicolae Ciobanu Managing Partner - Head of Advisory la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianța BNP Paribas Real Estate.

Centrul regional Cluj-Napoca a reușit să atragă cei mai mulți chiriași noi, cu suprafața cea mai mare, de 12.202 mp, de spații închiriate de companii care îți căutau birouri noi. Printre chiriașii noi se numără Sensience, Principal33, Viking Romania, Datanet Systems.

Timișoara se află pe locul doi la închirieri spații noi, printre companiile care au închiriat spații noi numărându-se Acces Group Ericsson, SomProduct, HUF.

Pe de altă parte, în orașul Timișoara s-a înregistrat cel mai mare volum de închirieri, cu tot cu renegocieri, la nivel regional, de spații în care au rămas actuali chiriași: peste 15.000 mp. Printre aceștia se numără Continental și Deutsche Telekom, companii care și-u reînnoit contractele de închiriere pentru spațiile de birouri actuale, din clădirile Electrotimiș Business Park și AFI Park Timișoara.

În 2024, în Timișoara se va livra o clădire nouă de birouri, ce ar putea atrage cererea nouă: Paltim Office, cu o suprafață de 16.000 mp.

Pe locul trei, s-a situat orașul Iași, cu un total de 9.043 mp. Printre companiile care s-au mutat în spații noi în acest oraș se numără IBM, Cognizant, BRD, Infineon și RINF.

Brașovul, cu toate că în 2023 a strâns o suprafață totală de doar 5% din total, are premise de a-și lua revanșa în 2024-2025, datorită faptului că aici se vor da în folosință mai multe clădiri noi de birouri, în proiectul Coresi Campus, Phase 4 - U1, cu un total de 9.350 mp.

În ceea ce privește domeniile de activitate ale chiriașilor de birouri din centrele regionale, cei mai mulți sunt din sectorul IT&C, 61%, pe locul doi, la foarte mare distanță ca pondere, aflându-se domeniul Professional Services, cu 9,7% și pe locul trei Manufacturing & Industries, cu 8,2%.

Rata de neocupare a spațiilor de birouri este mai mică în centrele regionale, decât în București

Cea mai mică rată de neocupare se găsește la Iași, acolo unde în 2023 s-a și dat în folosință cel mai mare proiect de birouri livrat la nivel regional, fost Palas Campus, din Iași, cu o suprafață de 60.000 mp, care a avut însă multe contracte de pre-închiriere semnate înainte cu un an-doi, din 2021-2022.

În 2024 nu vom mai avea o astfel de livrare mare într-un hub regional.

“În orașele regionale, rata de neocupare a spațiilor de birouri este scăzută, datorită unei abordări de dezvoltare progresivă. Parcurile de birouri se extind în mod strategic, adăugând una sau două clădiri anual sau la intervale de doi ani, în funcție de cererea pieței. În Cluj-Napoca, mai multe proiecte au fost amânate. Trei clădiri dintr-un proiect major și două din altul, cu o suprafață totală de 43.664 mp, sunt planificate pentru finalizare între 2025 și 2026, condiționată de nivelul cererii existente", completează Nicolae Ciobanu Managing Partner - Head of Advisory la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianța BNP Paribas Real Estate.