Un nou studiu CBRE arata ca bancile opteaza pentru inchirierea de birouri in zona centrala sau de nord a Bucurestiului, in timp ce companiile din domeniul IT&C sunt tot mai atrase de zona de vest.


Companiile din domeniul IT&C se situeaza pe primul loc in ceea ce priveste cerere de birouri, acestea avand sedii inchiriate cu preponderenta in vestul si nordul Bucurestiului.


Companiile din domeniul financiar-bancar se afla in cursa pentru cele mai active cereri de birouri, in special in urma semnarii anul trecut a doua mari tranzactii de birouri in zona Orhideea (Vest), considerat noul pol de birouri.


Nord-vestul Bucurestiului va beneficia in scurt timp de o noua linie de metrou, care, potrivit autoritatilor, va fi finalizata pana la sfarsitul lui martie. Aceasta noua magistrala, care va include o statie la Romexpo, va antrena confirgurarea unui nou pol de birouri, potrivit surselor din piata imobiliara.


Conform datelor CBRE, primele trei zone de birouri din Bucuresti, in functie de marime, sunt: Nord (29%), Pipera (25%) si Centru (CBD)  - 16%. 


 „Unele zone de birouri au concentrat un anumit tip de activitate, respectiv centre de ser­vicii, dar companiile respective aparţin unor industrii diferite precum sectorul bancar, industrial sau IT, în timp ce alte zone au în principal chiriaşi dintr-o anume industrie, cum ar fi IT-ul şi au o varietate vi­zi­bilă în modul de organizare a activităţii“, a spus George Didoiu, associate director, of­fice agency în cadrul Colliers Interna­tional.

 

Firmele de IT prefera, potrivit Colliers, zonele Pipera Sud si Dimitrie Pompeiu, care au inchiriat birouri reprezentand 40% din totalul tranzactiilor. Companiile din domeniul serviciilor profesionale, cum ar fi  companiile financiare si bancile, precum si companiile din domeniul bunurilor de larg consum au inchiriat 32% din spatii.
Din total spaţiu închiriat de companii din IT, 65% sunt BPO (externalizare de servicii) şi SSC (centru de servicii). 


„Prin excelenţă, Dimitrie Pompeiu este o zonă care atrage chiriaşi cu suprafeţe impor­tante, pentru care clădirile cu regim de înăl­ţime mediu şi etaje cu suprafeţe gene­roase sunt o soluţie viabilă. Putem, deci, vorbi de o zonă dedicată centrelor de servicii şi IT-ului, în care îşi găsesc loc şi sediile centrale“, explică George Didoiu. (sursa: zf.ro)