Valorile de tranzactionare au fost facute publice pentru 37% din cele 182 de tranzactii care au avut loc in Romania in 2014.

 

Piata romaneasca de fuziuni si achizitii a fost dominata in 2014 de investitorii financiari si de tranzactiile interne, numarul acestor tranzactii cumuland 55% din total. Industria serviciilor a fost cea mai activa in fuziuni si achizitii, in timp ce tranzactiile cele mai mari au avut loc in IT, servicii si imobiliare.

 

Romania a marcat in 2014 cea mai mare tranzactie din domeniul IT si tehnologie, prin achizitionarea companiei LiveRail Inc de catre Facebook cu suma de 500 milioane de dolari.

 

LiveRail a fost fondata in 2007 de Andrei Dunca (foto), Sergiu Biris si Mark Trefgarne, iar in prezent are birouri la San Francisco, New York, Londra, Paris si Cluj-Napoca.

 

In 2014, investitorii din Germania si Austria au fost cei mai importanti investitori externi in piata din Romania, cu 9 si respectiv 6 tranzactii fiecare totalizand 8% din total, urmati de cei din Olanda, comparativ cu 2013 cand Polonia era cel mai activ investitor extern.

 

Din numarul total de 182 de tranzactii finalizate, 47% au fost incheiate de catre investitori strategici – cu 16% mai putin decat in 2013, in timp ce restul au fost incheiate de investitori financiari. Procentul investitorilor financiari a inregistrat o noua crestere in 2014, ajungand la 53%, de la 37% cat reprezentau in 2013, ceea ce evidentiaza faptul ca fondurile private de investitii identifica mai usor obiective potrivite portofoliului lor in Romania.

 

Industria serviciilor a fost cel mai atractiv sector (dupa numarul de tranzactii), cu 25 de tranzactii in 2014. Aceasta a fost urmata de sectorul de retail si distributie (cu 20 de tranzactii) si sectorul IT (cu 16 tranzactii). in ceea ce priveste valoarea, cele mai mari tranzactii au vizat sectorul IT, urmat de cel al serviciilor.

 

Florin Vasilica, liderul departamentului Asistenta in tranzactii, EY Romania, declara: „Remarcam o revigorare a activitatii fondurilor de investitii atat pe partea de sell-side – exit-uri ale unor companii din portofolii – cat si pe partea de buy-side. Fie ca vorbim despre preluari ale unor companii aflate in portofoliul altor fonduri, de consolidari sau chiar de intrari in noi piete, apetitul investitional al fondurilor de private-equity a crescut atat in regiune cat si in Romania. De asemenea, un fapt incurajator il reprezinta si interesul pe care il manifesta fondurile mai mari pentru companiile romanesti, datorat faptului ca acestea din urma au reusit sa creasca pana la o valoare care se apropie de ticket-ul minim de achizitii al investitorilor financiari. Un interes sporit vine din partea unor fonduri specializate pe restructurare, pe infrastructura, energie sau servicii financiare.”

 

Florenta Birhala, manager M&A, EY Romania, explica: „Piata de M&A este intr-un moment de crestere datorat repozitionarilor strategice ale marilor jucatori globali si regionali, cat si de consolidari pe anumite sectoare prin achizitia unor competitori aflati in dificultate, la care se adauga exit-urile investitorilor financiari la terminarea perioadei de investire. In 2015, ne asteptam sa continue consolidarea si reasezarea sectorului financiar. De asemenea, un sector-vedeta al acestui an va fi cel al serviciilor medicale, prin prisma tranzactiilor initiate de fondurile de investitii, dar si datorita continuarii expansiunii marilor jucatori prin achizitii mai mici, care le permit anumite pozitionari strategice fata de competitori. In acelasi timp, ne asteptam la tranzactii pe piata de telecom, energie, dar si o revenire usoara in imobiliare.” (sursa: dailybusiness.ro)