Capitala rămâne cea mai importantă piață de birouri din România, dar aceasta a înregistrat și cel mai accentuat declin al cererii. În primele șase luni ale anului 2025, în București au fost închiriați 111.753 mp de spații de birouri, ceea ce reprezintă 76,8% din totalul tranzacțiilor realizate în principalele centre de afaceri din țară.

 

„Timișoara este singurul centru de business în care cererea pentru spații de birouri a crescut în primele șase luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din anii anteriori. În celelalte orașe mari, inclusiv în București, observăm o diminuare a spațiilor închiriate, pe fondul incertitudinilor politice din prima parte a anului și al suspendării livrărilor de noi clădiri de birouri. Cu toate acestea, ne așteptăm ca activitatea de închiriere să se redreseze în a doua jumătate a anului, odată cu livrările anunțate de spații noi, programate să înceapă la finalul lui 2025 și să continue până în 2027”, a declarat Nicolae Ciobanu, Managing Partner - Head of Advisory în cadrul Fortim Trusted Advisors, membră în alianța BNP Paribas Real Estate.

 

 

Cele mai mari tranzacții de birouri din România, în prima jumătate a anului 2025

 

Cea mai mare tranzacție de pe piața de birouri din România, în primele șase luni ale anului, a fost înregistrată în București, unde BCR și-a reînnoit contractul de închiriere pentru o suprafață de 22.300 mp, în clădirea The Bridge, din zona Orhideea – Grozăvești.

 

În orașele secundare, cea mai importantă tranzacție a fost realizată de Vertiv România, care a prelungit contractul de închiriere pentru un spațiu de 4.667 mp în clădirea Advancity Business Center, din Cluj-Napoca.

 

În ceea ce privește noile mutări ale companiilor, cele mai mari suprafețe închiriate în 2025 includ 4.000 mp ocupați de Leroy Merlin în clădirea Floreasca Park, din București și 3.000 mp închiriați de compania Continental, în Timișoara.

 

Se observă o diferență semnificativă între suprafețele aferente renegocierilor și cele ale contractelor de închiriere noi, în favoarea renegocierilor, semn că multe companii preferă să-și consolideze poziția în locațiile existente, în contextul actual de piață.

 

Foto: clădirea de birouri The Bridge, unde și-a prelungit contractul BCR

 

 

Fortim Trusted Advisors, membră a Alianței BNP Paribas Real Estate, este o companie de consultanță imobiliară fondată în anul 2002 și din decembrie 2020 este controlată de către Costin Nistor, Bogdan Cange și Nicolae Ciobanu. Compania oferă servicii de consultanță imobiliară pe segmentele de birouri, retail, industrial & logistică, evaluări, capital market, research, rezidențial dar și servicii de Property Management și Project Management. Pe zona de Property Management compania are in administrare peste 110.000 mp de spatii de birouri. Printre cei mai importanți clienți recurenți ai Fortim Trusted Advisors se numără Morgan Stanley, Add Value Management, Kesz și First Property Asset Management. De asemenea, pe segmentul de birouri compania s-a ocupat de tranzacționarea de spații pentru Orange, Reckit Benkiser, Renault, Fortech, Grohe, Credius, OLX Group, Multinode Network, AHI Carrier, AVL, UMT Software, Future Electronics, The Home, CTP sau Bioderma. Fortim Trusted Advisors oferă servicii de vânzare, evaluare, bugetare, cercetare de piață, branding și marketing pentru sectorul rezidențial, Corallis fiind un exemplu de proiect rezidențial pentru care furnizează consultanță completă.