Totalul investițiilor imobiliare comerciale în Europa a atins 37,9 miliarde de euro în T1 2014 – o creștere cu 18% față de T1 2013. Cea mai puternică creștere anuală în T1 2014 a fost înregistrată în Austria (+183%), Irlanda (+179%), Spania (+132%) și Finlanda (+103%).

 

“Așa cum am spus recent în cadrul evenimentului nostru Annual Investment Breakfast, o largă paletă de investitori sunt activi în acest moment în Europa, cea mai puternică activitate fiind înregistrată în  zona de valoare adăugată a pieței.  – a comentat Tim O’Sullivan, Head of Capital Markets în cadrul CBRE Ungaria. “Investitorii oportuniști, în special din SUA, vizează piețe precum Spania și Irlanda pe fondul redresării economice cu scopul de a profita de potențiala viitoare compresie a yield-urilor. Investitorii Nord-Americani au reprezentat aproape jumătate din activitatea investițională imobiliară comercială totală, în timp ce anul trecut a fost pentru prima dată când s-a constatat o creștere semnificativă a activității americanilor în piața imobiliară irlandeză. Acest trend a continuat și în 2014, cu Spania înregistrând achiziții semnificative de la cumpărători din China și Orientul Mijlociu.”

 

Activitatea investițională imobiliară comercială din Europa Centrală și de Est (ECE) a scăzut cu 35% în același trimestru anul trecut, influențată de o scădere semnificativă în Rusia, care a înregistrat cel mai scăzut trimestru din T1 2012. Cealaltă piață-cheie, Polonia (+41%) a înregistrat o creștere semnificativă comparativ cu T1 2013. Volumul total de investiții a totalizat 52 milioane de euro – care este până acum mult mai scăzut comparabil cu aceeași perioadă a anului trecut. Bazat pe estimări, O’Sullivan se așteaptă ca acesta să depășească pragul de 250 de milioane de euro din H1. Ca și comparație, cifra totală a anului trecut a fost de 272 milioane de euro.

 

 

“Apetitul investițional din ECE continuă și deși volumul din T1 2014 din unele țări ar putea scădea, este de așteptat ca anul să înregistreze per total o creștere.” –  a adăugat Mike Atwell, Head of Capital Markets CEE, CBRE. “Scăderea activității anuale în Rusia coincide cu tensiunile în creștere din Ucrainaș totuși, acesta nu este principalul motiv al scăderii – T1 2013 a fost extrem de activ și influențat de un număr mic de tranzacții mari. Este de așteptat ca apetitul investitorilor ruși să se mențină la valori înalte în timpul anului 2014. În țări precum Cehia, Ungaria și România se observă o creștere a activității și un nou interes din partea investitorilor, care privesc mai favorabil către aceste piețe decât în perioada anterioară. ” (sursa: CBRE)