România a obţinut un punctaj de 65,5, cu 0,4 unităţi mai mare decât anul trecut, şi cel mai bun punctaj al ei de până acum, dar în ciuda acestui avans coboară în clasament, ceea ce înseană că ceilalţi ”competitori” s-au mişcat mai repede.

În cei 20 de ani de existenţă a indexului libertăţii economice realizat de Heritage Foundation, Romania a avansat 23 de puncte, a opta cea mai bună performanţă între ţările analizate. Potrivit fundaţiei, Romania a făcut paşi mari în eliminarea politicilor nefavorabile mediului economic.

Continuarea reformelor instituţionale, mai ales a celor legate de lupta împotriva corupţiei şi asigurarea independenţei judiciare, sunt esenţiale pentru ca România să asigure trecerea la o economie de piaţă mai flexibilă, se arată în analiza fundaţiei americane.

România a făcut eforturi pentru a reduce corupţia, una dintre cerinţele Uniunii Europene, al cărei membru este din 2007. Potrivit Heritage Foundation, legislaţia muncii rămâne rigidă, deşi ţara a făcut eforturi pentru flexibilizarea Codului muncii. De asemenea, România continuă eforturile pentru privatizarea a trei mari companii de stat cu datorii, din sectorul minier, petrochimic şi al transportului feroviar.

Sistemul legal din România poate fi greoi pentru investitorii străini. Sectorul financiar al ţării este deschis competiţiei, iar băncile străine domină sistemul bancar local. Acesta este bine capitalizat, însă există vulnerabilităţi datorită instabilităţii din zona euro.

Printre vecinii Romaniei mai bine poziţionaţi în clasamentul mondial se află Polonia, care ocupă locul 50, Ungaria, plasată pe locul 51, precum şi Bulgaria, care ocupă poziţia 61.

La nivel european, Romania se află pe locul 29 din 43 de ţări, fiind devansată de Polonia (locul 23), Ungaria (locul 24) şi Bulgaria (locul 28).

 

Pe primele trei poziţii în clasament se situează, la fel ca anul trecut, Hong Kong, Singapore şi Australia. SUA se află pe locul 12, Marea Britanie pe 14, Germania pe locul 18, Marea Britanie pe locul 14, Franţa pe locul 70, iar Italia pe 86. În coada clasamentului, care include 178 de ţări, se află Zimbabwe, Cuba şi Coreea de Nord.  (sursa: zf.ro)