Pentru companiile foarte mari insa, decizia relocarii va fi greu de luat in actualul context economic spune omul de afaceri Liviu Tudor, cel mai mare proprietar roman de spatii de birouri.

Omul de afaceri a explicat ca „multinationalele iau foarte greu decizia mutarii birourilor, uneori acest proces decizional prelungindu-se mai mult de un an, in functie de dimensiunea companiei, respectiv numarul de angajati, de oferta de spatii de clasa A disponibile, precum si de buget. In plus, o decizie de relocare presupune siguranta unui plan de dezvoltare, avand in vedere ca perioada contractuala din piata spatiilor de birouri este de cel putin cinci ani. La toti acesti factori se adauga renegocierile pe care compania in cauza le poarta cu actualul proprietar si relatiile deja dezvoltate intre cei doi jucatori. Aceste lucruri au contribuit la reinnoirea in 2013 a celor sase contracte de inchiriere in West Gate si Novo Park”.

Pe piata spatiilor de birouri, 2009 este, pana in prezent, anul in care au fost finalizate cele mai multe cladiri de birouri, stocul crescand in acea perioada cu peste 400.000 mp inchiriabili. Printre cladirile livrate in 2009 se numara BOC, Floreasca 169A sau City Gate.

Liviu Tudor nu se asteapta ca 2014 sa aduca mari schimbari pe piata spatiilor de birouri.

„Sunt putine cladiri care vor fi finalizate in urmatorul an, insa acestea se vor adauga stocului deja existent de spatii libere. Cu toate acestea, proiectele de birouri cu o locatie buna, cu spatii eficiente si care beneficiaza de o buna administrare, vor continua sa atraga chiriasi sau sa prelungeasca contractele existente. Din partea companiilor, este posibil sa asistam in continuare la extinderi, in special pe segmentele IT&C si BPO, unde Romania se bucura de numeroase avantaje in fata tarilor din regiune”, a spus Tudor, care nu a simtit schimbari majore pe segmentul de birouri nici in 2013.

Din punct de vedere al ofertei, in 2013, au fost relativ putine cladiri livrate, una dintre acestea fiind cladirea H5 din West Gate, proiect aflat in portofoliul omului de afaceri. La inceputul lui 2013 a fost livrat pe piata si proiectul Sky Tower, cea mai inalta cladire de birouri de pe plan local.

 

Din punct de vedere al cererii, companiile au continuat sa isi indrepte atentia catre cladiri de birouri cu o locatie foarte buna, cu acces facil la mijloacele de transport in comun, in special metrou, cautand spatii de birouri de clasa A, la chirii corecte, considera Tudor.  (sursa: wall-street.ro)