Cea mai activă piață rămâne Bucureștiul, cu proiecte de aproximativ 340.000 de metri pătrați programate pentru livrare până la sfârșitul anului 2021, urmate de Timișoara (80.000 de metri pătrați), Cluj-Napoca (36.000 de metri pătrați) și Brașov (25.000 de metri pătrați).

Cei mai activi dezvoltatori în ceea ce privește suprafețele programate să fie livrate în perioada următoare sunt One United (94.000 mp), Iulius Group (60.000 mp), Portland Trust (45.000 mp) și Forte Partners (41.000 mp).

La sfârșitul primului semestru, stocul modern de birouri din București era de aproximativ 2,9 milioane de metri pătrați suprafață închiriabilă, fără a lua în calcul clădirile ocupate direct de proprietari, în timp ce stocul din orașele regionale se apropia de pragul de 1 milion de metri pătrați, cele mai mari piețe fiind Cluj-Napoca (347.000 mp), Timișoara (245.000 mp) și Iași (226.000 mp).

Criza medicală cauzată de pandemia Covid-19 a influențat în mod semnificativ utilizarea spațiilor de birouri, companiile adoptând diferite metode pentru a-și proteja angajații, dar a avut un impact mai mic asupra ocupării, deoarece majoritatea companiilor analizează în continuare cele mai bune soluții pe termen mediu și lung pentru a-și continua activitatea. Astfel, gradul de neocupare variază de la 10,3% în București, cu valori de 4,7% în Floreasca - Barbu Văcărescu și 7,4% în CBD, la 5,6% în Cluj-Napoca sau 5,7% în Brașov.

Mădălina Cojocaru, partener, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox: „Nevoia de construcții moderne, calitative în locații atractive nu va dispărea având în vedere pandemia Covid-19, indiferent dacă vorbim despre spații de birouri, rezidențiale sau comerciale. Dezvoltatorii, băncile și investitorii înțeleg că este vorba despre regândirea modului în care vor fi utilizate spațiile de birouri, nu despre lipsa nevoii de astfel de spații, motiv pentru care activitatea de pe toate șantierele mari a continuat într-un ritm constant, atât în București și în țară. Un semn de încredere în potențialul pieței de birouri locale este dat și de faptul că dezvoltatori precum Speedwell sau Iulius Group au început să construiască noi proiecte în această perioadă, în București și Timișoara, respectiv în Iași, în timp ce băncile continuă să finanțeze acest lucru sector, iar piața tranzacțiilor a rămas activă. ”

Chiriile principale au rămas stabile, la un nivel de 19 euro / mp / lună în București și 15 euro / mp / lună în Cluj-Napoca sau Timișoara, după o perioadă lungă în care concurența dintre dezvoltatori a menținut chiriile pieței locale la un nivel competitiv în comparație cu orașele similare din Europa Centrală și de Est. (sursa: Cushman & Wakefield Echinox)