Volumul tranzacțiilor de inchiriere inregistrat a fost mai mic față de trimestrul III 2016. Suprafata închiriata totala, care include și renegocierile și reînnoirile, a inregistrat aproximativ 56.000 mp, fata de 71.000 mp în 2016, datorită fazelor prelungite de negociere a unor tranzacții mari. În aceeași perioadă, cererea noua a fost de 45.000 mp, ajungând la un total de 134.000 mp de la începutul anului până în prezent.

„În cel de-al treilea trimestru, cererea nouă pentru spaţii de birouri a fost corespunzătoare dinamicii pieţei din Bucureşti, mai ales în condiţiile în care aceasta a avut parte de trei mari intrări: Amazon, GoPro şi Systematic. Cea mai mare cerere a venit, astfel, din partea companiilor de IT şi BPO/SSC (business process outsourcing/shared services center) – 83% – urmate de companii cu profil energetic şi industrial (6%) şi de firme din sectorul de banking şi asigurări (5%)”, explică Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers International Romania.

„Este important de subliniat că, în pofida încetinirii activităţii de închiriere de spaţii de birouri de până acum, cererea este în continuare foarte sănătoasă dacă ţinem cont că putem atinge o cerere nouă de 175.000 mp pentru întreg anul 2017”, a adaugat Silviu Pop.

Dimitrie Pompeiu a fost cea mai activă zonă, cu peste 20.000 mp închiriati, reprezentand 36% din suprafața totală închiriată, în timp ce CBD (Central Business District) a înregistrat 25% din total, iar Floreasca-Barbu Vacarescu un procent de 21%.

Gradul de neocupare a scăzut la puțin peste 9% în trimestrul III de la aproape 12% în prima jumătate a anului, ca urmare a lipsei de noi livrări. Potrivit Colliers International, un total de până la 100.000 mp de spații de birouri urmează să fie livrate în acest an, iar în 2018 noile livrări vor ajunge la peste 300.000 mp, un nou record post-criză. (sursa: zf.ro)