Cererea de spații de birouri în afara Bucureștiului a crescut cu 1440% în 2014 în comparație cu anul precedent, iar în 2015 se așteaptă depășirea nivelului record de anul trecut, afirmă Mihaela Galatanu, research specialist la DTZ Echinox, conform Business Review.

 

Ocuparea actuală a ajuns la aproximativ 37.000 m2, din care ocuparea netă a reprezentat 68%, adică aproximativ 25.000 m2, conform lui Andrei Drosu, research consultant în cadrul JLL Romania. Potrivit datelor Esop, cei 37.000 m2 de spații de birouri închiriați anul trecut în afara capitalei a crescut cu 60% față de anul trecut și de șapte ori mai mult decât nivelul din 2012.

 

Companii precum Siemens, Genpact, Yardi, 3Pillar Global, National Instruments, Endava, GSK, Accenture, Continental și GfK sunt printre principalii jucători care au închiriat spații de birouri în afara bucureștiului. Timisoara, Cluj-Napoca și Iasi și-au menținut statutul de principale piețe de birouri regionale în 2014 în ceea ce privește stocul și cererea, dar există un interes crescut pentru așa-zisele orașe terțiare precum Brasov, Targu Mures și Ploiesti, spun specialiștii.

 

Cererea de spații de birouri din afara Bucureștiului este așteptat că va atiinge un nou record în 2015, iar companiile de IT și outsourcing vor rămâne principalele motoare de creștere aflate în spatele dezvoltării, spun consultanții.

 

“In 2015 se remarcă faptul că interesul companiilor de IT, BPO și outsourcing de servicii din România crește puternic față de anul trecut. La fiecare două săptămâni apare un nou nume pe piață; și chiar mai des, dacă prezentăm studii de caz despre România, structura și talentul forței de muncă. Estimăm că peste 20.000 mp de spații de birouri vor fi închiriate acest an de către companii externe, atât în București cât și în restul țării,” a declarat Andreea Paun, associate director, office agency, în cadrul Colliers Romania, conform Busines Review, adăugând că majoritatea acestor tranzacții vor fi încheiate în a doua jumătate a lui 2015.

 

În afara acestor jucători bine cunoscuți. creșterea activității industriale a dus companiile active în sectoare precum fabricarea automobilelor sau energie, să închirieze spații de birouri aproape de centrele lor operaționale, a afirmat Drosu. Și această tendință este de așteptat să continue în 2015.

 

Nu numai noile firme și chiriașii în extindere alimentează această cerere. Relocările din proiecte de clasa B sau C către proiecte de clasa A, mai moderne și mai eficiente energetic, contribuie de asemenea la creșterea pieței.

 

“În prezent, mulți dintre clienții noștri se gândesc la consolidare, deschiderea de noi birouri sau relocarea din clădiri de birouri de clasă B, pe care le-au folosit să testeze potențialul pieței locale, în proiecte de clasa A. Aceasta este o evoluție naturală o dată ce piața s-a dovedit sustenabilă pentru ei pe viitor,” a spus Mihai Paduroiu, head of the office agency în cadrul CBRE Romania, conform Business Review.

 

De asemenea, deoarece stocul de birouri de clasă C este destul de numeros în câteva orașe regionale, mulți chiriași optează pentru relocări în clădiri de birouri de clasa A pentru a optimiza spațiul și costurile de ocupare, a adăugat Galatanu.

 

Întrucât această cerere generală de spații de birouri este în creștere, dezvoltatorii investesc pentru a întâmpina specificațiile chiriașilor. Potrivit consultanților, între 80.000 și 130.000 m2 de spații de birouri vor fi livrate în afara Bucureștiului în acesta n, aproape dublu față de cel înregistrat anul trecut și similar cu cel estimat să fie livrat în capitală. În acest an vor fi livrate unele dintre cele mai mari proiecte de birouri, printre care cea de-a doua fază a  The Office și a Liberty Technology Park din Cluj-Napoca, a cincea clădire a City Business Centre și Optica Business Park 2 în Timisoara, UBC 5, Ideo 2 și Moldova Center în Iasi.

 

În timp ce anul trecut, cel mai mare volum de spați noi a fost livrat în Cluj-Napoca, în acest an Iașiul preia poziția de top cu un volum de 43.000 mp, potrivit datelor DTZ Echinox data. Orașele Cluj-Napoca și Timisora se află pe pozițiile a doua și respectiv a treia.

 

O tendință care persistă, totuși, este aceea că, similar anilor trecuți, cele mai multe proiecte programate pentru 2015 sunt dezvoltări speculative, adică nu au securizat o importantă pre-închiriere înaintea începerii lucrărilor. Cererea, totuși, este suficicent de mare pentru ca dezvoltatorii să-și asume riscuri calculate și anii trecuți dovedesc că dezvoltările speculative sunt o caracteristică a pieții. “Analiza tranzacțiilor semnate în ultimii cinic ani arată că peste 65% au implicat clădiri existente. Astfel, atâta vreme cât companiile preferă să închirieze spații în clădiri de birouri deja finalizate, vom continua să vorbim desre dezvoltări speculative,” a afirmat Daniela Popescu, head of research în cadrul Colliers Romania.

 

Omul de afaceri Ovidiu Șandor se află în spatele a două dintre cele mai mari clădiri de birouri livrate în afara Bucureștiului în 2015. După ce a investit 26 milioane de euro împreună cu New Europe Property Investments (NEPI) în 2014 în prima fază The Office (19.000 mp GLA) un proiect de clasa A situat în centrul orașului Cluj-Napoca, aceștia vor deschide cea de-a doua fază a proiectului în decembrie (18.000 mp GLA).

 

Omul de afaceri este de asemenea dezvoltatorul proiectului de birouri City Business Centre din Timisoara (43.000 mp GLA), pe care l-a vândut către NEPI la începutul lui 2012 pentru o sumă estimată la 90 de milioane de euro și care va deschide acest an cea de-a cincea și ultima clădire din cadrul proiectului (9.000 mp GLA).

 

“Prima clădire The Office, care a fost livrată la sfârșitul lui marie anul trecut, este peste 90% închiriatp și estimăm că în acest moment cel puțin o treime din cea de-a doua fază va fi închiriată de companii cu care am semnat deja contracte pentru prima clădire, ca parte a procesului lor de expansiune. Am semnat contracte cu peste 18 companii, dintre care multe sunt active în domeniul IT, BPO și servicii,” a declarat Șandor publicației Business Review. Printre chiriași se numără 3Pillar Global Romania, Bosch, Yardi, National Instruments, COS și TUI.

 

În ultima clădire a City Business Centre din Timisoara, chiriașii au un profil similar – majoritatea companii de IT și BPO care își extind birourile existente. Un lucru este clar, a spus omul de afaceri, IT este cea mai efervescentă industrie a momentului.

 

“Avem chiriași din IT, de exemplu 3Pillar Global, care are birouri în ambele proiecte și care își extinde anul acesta operațiunile și își va crește numărul angajaților cu 35-40%. Flexibilitatea față de posibilitățile de etindere a chiriașilor noștri a fost un principiu cheie atunci când am implementat conceptul celor două proiecte de birouri,” a adăugat acesta.

 

Forța de muncă bine instruită și salarii mai mici decât în București a fost și continuă să fie unul dintre avantajele competitive principale a orașelor universitare precum Timisoara, Cluj-Napoca și Iasi în atragerea jucătorilor IT și companiilor de outsourcing. Dar cât timp va continua acest aspect să alimenteze piața regională de birouri a țării la rate de creștere similare celor de până acum?

 

La fel cum Bucureștiul intră în competiție cu alte capitale din ECE, la fel și orașele regionale majore ale țării intră în competiție la rândul lor cu orașe regionale din Polonia și din Cehia în atragerea unor astfel de investitori, crede Galatanu. “Atâta vreme cât orașele din românia vor rămâne competitive în ceea ce privește forța de muncă și costurile de ocupare, acestea vor continua să atragă interesul companiilor care caută să deschidă birouri în regiune,” spune aceasta.

 

În ceea ce privește potențialele noi investiții pe segmentul office, Șandor spune că deși proiectele de birouri în care este implicat în Timisoara și Cluj-Napoca au grade de ocupare de 98% și respectiv peste 90%, forța de muncă limitată a acestor orașe poate deveni o problemă. În special industria IT se confruntă cu această problemă, în opinia sa. “Există loc pentru noi proiecte, însă potențialul nu este nelimitat,” a concluzionat omul de afaceri.

 

Pe termen scurt și mediu, stocul și cererea de spații de birouri în principalele orașe din afara Bucureștiului este echilibrată. Totuși, dezvoltarea pieței pe termen lung depinde de forța de muncă și infrastructura pe care aceste orașe le oferă investitorilor, spune Paduroiu. “În orașe în care șomajul este aproape zero, e din ce în ce mai greu să găsești forță de muncă,” a comentat acesta, adăugând că o soluție ar fi sp încurajeze mutarea între polii regionali și orale mai mici pe o rază de 50 de km (Sursa: business-review.eu)