În aceste condiţii, ea a mai spus că în prezent este dificil de „onorat“ o cerere pentru un spaţiu de 5.000 de metri pătraţi, în ciuda faptului că în Bucureşti sunt în prezent circa 300.000 mp de birouri goale. Majoritatea spaţiilor goale se află în zone neatractive de la marginea oraşului, restul fiind fragmentate în cadrul clădirilor din zonele căutate.

 

„Cererea este dublă faţă de rata de livrări din fiecare an. Anul acesta nivelul livrărilor din Bucureşti va rămâne stabil, la circa 100.000 de metri pătraţi“, a declarat Păun, care se aşteaptă ca 2015 să fie chiar mai bun decât anul precedent, când Bucureştiul a reuşit să atragă mai multe birouri de companii multinaţionale.

 

„2014 a fost cel mai bun an pe partea de cerere nouă pe piaţa de birouri. Sunt investitori noi. Anul trecut s-a stabilizat în piaţă Deutsche Bank. Să nu uităm de Deutsche Telekom; apoi au fost foarte multe centre de servicii, cum ar fi cel al DB Schenker, companii de IT şi tehnologie, dar şi din alte industrii, cum este cazul companiei americane Federal Mogul.“

 

 Totodată, a mai arătat consultantul, în 2014 a crescut foarte mult suprafaţa medie închiriată, de la 1.000 mp la 2.000 - 2.500 mp, în timp ce un alt factor încurajator îl reprezintă stabilizarea chiriilor la un nivel de 11-13 euro/mp în Pipera, 14-16 euro/mp în zonele Barbu Văcărescu - Floreasca şi vest, în timp ce vârfuri de 16-18 euro/mp pot fi atinse în Piaţa Victoriei sau Piaţa Charles de Gaulle. „Vorbim de aceleaşi chirii de 2-3 ani“, a mai spus Păun. (sursa: zf.ro)