Romanița Iovan, sunteți cunoscută publicului în special datorită legăturii dvs. cu lumea modei, care reprezintă principala dvs. afacere. Cum ați ajuns în domeniul imobiliar?

Tot datorita modei și anume, în 1987 am început construcția Romanitza Offices, gândită inițial pentru sediu de Casă de Moda, dar, în timpul construcției, m-am adaptat la contextul economic al vremii, având în vedere că accesul la finanțare era extrem de limitat, iar ideea de a transforma un vis creativ într-o investiție funcțională, generatoare de venit, a arătat viziunea și spiritul meu antreprenorial. Astfel am avut flexibilitatea de a-l adapta pieței reale, echilibrând creativitatea cu realismul economic. Cu alte cuvinte, pot spune că am creat o sursa stabilă care, de multe ori, mi-a susținut și activitatea creativa. 

 

Proiectul Romanitza Offices a rămas singurul din portofoliul dvs? Aveți planuri de noi achiziții?

Fară doar și poate, mă pot considera pionier în industria imobiliară, reușind, la scurt timp, să construiesc și al doilea imobil, în 2002-2003, în Cartierul Primăverii, unde de altfel este și sediul meu social și showroom-ul Casei de Modă, un spațiu care exprimă eleganța, rafinamentul și povestea din spatele creațiilor mele.
Nu am făcut achiziții niciodată, ci am construit de la 0. Totul este posibil într-o societate plina de provocări.

 

Cum arată o zi din viața dvs. profesionala? Cât timp vă ocupă gestiunea acestei afaceri imobiliare?

Felul în care mă împart intre modă și imobiliare într-o zi de munca depinde mult de ritmul meu personal și de tipul proiectelor active. În prima parte a zilei mă concentrez pe partea creativa – schițe, selecția materialelor, comunicare producție/clienți, conținut vizual și planuri de marketing. Pe latura imobiliară sunt foarte flexibilă pentru că există perioade în care se termină contracte și am activitate susținută de vizionari, întâlniri, negocieri, contracte noi, dar și partea de administrare, ceea ce implică coordonare, relația cu furnizorii de servicii (curățenie, întreținere, reparații etc. ), gestionarea costurilor și comunicarea cu locatarii (chiriașii).

 

 

Puteți descrie proprietatea dvs., Romanitza Offices? Care sunt principalele date ale proiectului și care sunt facilitățile oferite companiilor?

Romanitza Offices este o clădire de birouri relativ mică, de 1840 mp, dar cochetă, împărțită în S,P,M și 4 etaje. Dar faptul că este situată în apropiere de Piața Victoriei îi oferă avantaje strategice în fața concurenței, mai ales chiriașilor care caută experiențe personalizate și eficiență. Piața Victoriei este un nod important în București – accesibil cu metroul, autobuze, aproape de clădiri guvernamentale, corporații și restaurante. Locația adaugă valoare chiriei. O clădire de dimensiuni mici oferă un mediu mai intim, mai liniștit, pentru cei care preferă un spațiu „uman”, în care nu sunt pierduți într-un turn de sticla. Locurile de parcare în zona Victoriei sunt o problemă majoră. A avea locuri dedicate este un beneficiu esențial. Și nu în ultimul rând, relația directa cu propietarul/ administratorul. Chiriașii lucrează direct cu mine, nu cu o firma de property management rece. Pot oferi flexibilitate contractuală și reacții rapide la solicitări. Comparativ cu clădirile mari, pot menține costurile de administrare la un nivel rezonabil și transparent.

 

Care este profilul de chiriaș al clădirii dvs. de birouri, raportat la domeniul de activitate și suprafață de birouri disponibilă?

Profilul chiriașului este cel care dorește să se poziționeze într-o clădire boutique premium, ideală pentru firme care vor acces rapid la centru, imagine serioasa, dar și un mediu discret și eficient. IT, avocatură, asigurări, multinaționale, iar în trecut ( BAT, Rompetrol, Piraeus Bank, Omniasig) . Spațiul din Romanitza Offices este perceput ca sigur, bine administrat și adaptabil.

 

Cum ați defini, din experiență dvs., relația chiriaș-proprietar?

Este un parteneriat profesional, care asigură condiții optime pentru desfășurarea activității chiriașilor, printr-o comunicare eficientă și promptă pentru soluționarea solicitărilor, respectarea obligațiilor contractuale de ambele părți (plăți, întreținere, reparații etc ), menținerea unui mediu sigur, funcțional și profesionist, care sprijină activitatea chiriașilor. Flexibilitate și deschidere la nevoile în schimbare ale chiriașilor, în limita cadrului contractual.

 

Care este opinia dvs. despre piața de birouri din București?

Piața de birouri din București este într-o faza de reechilibrare și adaptare după valurile pandemice și tranziția parțială către munca hibridă.
Cererea rămâne activă, totuși, deciziile de închiriere sunt mai calculate, cu accent pe flexibilitate și eficiență a costurilor. Suprafața ocupată per angajat s-a redus, iar companiile caută spații cu lumină naturală, zone de relaxare, acces la transport, mai degrabă decât doar spații mari. Chiriile prime au rămas stabile sau ușor în creștere în zone centrale (Piața Victoriei, Aviatorilor), dar proprietarii oferă stimulente (lună gratuită, amenajări incluse) pentru a închide tranzacțiile.
Pe scurt, este o piață în care calitatea, adaptabilitatea și locația dictează succesul, mai ales într-un context economic incert.