Aceasta reprezinta o crestere de 222% fata de prima jumatate a anului 2013 si de 17% fata de volumul total pentru 2013. S-au inregistrat in total 15 tranzactii, cel mai mare numar dupa 2008, cu un volum mediu de 26,8 milioane euro, similar anului trecut.

 

Profilul tranzactiilor a fost destul de divers in termeni de utilizare a proprietatii (segmental de birouri detinand 58% din totalul volumului), tipul proprietatilor (proprietatile prime au generat 55% din volumul total), tipologia cumparatorului (dezvoltatorii si fondurile institutionale au fost cele mai active, dintre care Globalworth, detinut de omul de afaceri Ioannis Papalekas, a generat 54% din volum). Totodata, tipul proprietatilor a variat de la proprietati prime (precum Charles de Gaulle Plaza), la proprietati secundare (precum Auchan Pitesti Gavana) sau proprietati de tip "distressed" (in faliment) (Pic Pitesti si Pic Oradea).

 

Pe fondul interesului crescut al investitorilor, randamentul prime pentru segmentul de birouri a suferit o compresie de la 8,25% la 8%. In ceea ce priveste evolutia chiriei prime, aceasta a fost relativ stabila, respectiv de 60 euro/mp/luna pentru centrele comerciale, 18 euro/mp/luna pentru spatiile de birouri si 3,8 euro/mp/luna pentru spatiile industriale.

 

"Aceasta crestere a volumului de investitii vine pe fondul interesului crescut al investitorilor pentru produse prime, in special spatii de birouri si retail in Bucuresti. Cu randamente atractive, o economie aflata intr-un stadiu pozitiv de evolutie si o cerere in crestere de la un trimestru la altul din partea chiriasilor, exista suficiente argument pentru ca alte tranzactii majore sa se finalizeze in urmatoarele 6-9 luni", a declarat Razvan Iorgu, directorul general al CBRE Romania. (sursa: wall-street.ro)