Raportul subliniaza o crestere a oportunitatilor de investitii imobiliare intr-un numar mare de orase care au fost lovite in plin in timpul ultimei recesiuni si care au avut parte de urcari bruste in top, cum ar fi Madridul (in urcare cu 16 pozitii), Atena (23 de pozitii), Birmingham (14 pozitii), Amsterdam (17 locuri) si Lisabona (17 pozitii).

 

Raportul arata ca, in ciuda incertitudinilor economice din Europa, proprietatile imobiliare raman un teren fertil pentru investitori. 70% dintre investitori se asteapta ca anul acesta sa existe un influx mai mare de capital, in cautarea celor mai bune afaceri. Cea mai mare problema pe care acestia o anticipeaza este deficitul de active, urmata de provocarile aduse de reglementari si de costurile de finantare. O larga majoritate a investitorilor (82%) considera ca disponibilitatea activelor adecvate va avea un impact mediu sau moderat asupra afacerilor lor in 2015.

 

Drept urmare, investitorii imobiliari – dispunand de capital provenind de la fonduri suverane de investitii si fonduri de pensii din Asia si America de Nord – se muta in medii mai putin competitive si isi indreapta atentia catre active de clasa secundara si oportunitati de dezvoltare. De exemplu, Berlinul a depasit orasul Munchen ca piata principala europeana de investitii, dat fiind ca este mai ieftin decat alte orase germane mari.

 

„Odata cu revenirea increderii in pietele imobiliare in ultimii ani, a avut loc si o crestere progresiva a apetitului pentru risc. Investitorii au considerat ca activele de clasa A sunt scumpe si greu de gasit si s-au orientat in schimb atat catre noi oportunitati, orase aflate in curs de redresare, active de clasa secundara si oportunitati de dezvoltare, cat si alte clase de active imobiliare. Tendinta aceasta s-a resimtit in SUA timp de cativa ani si a fost evidentiata pentru prima oara in Europa de raportul Emerging Trends Europe de anul trecut, atunci cand am aratat ca investitorii tinteau catre pietele din Spania si Irlanda. Insa, raportul de anul acesta subliniaza faptul ca aceasta tendinta prinde avant la nivel european, cu orase ca Atena, Amsterdam, Birmingham si Lisabona, care sunt vazute in prezent ca potentiale puncte de interes”, a declarat Lisette Van Doom, director executiv al ULI Europa.

 

„Investitorii imobiliari vor avea parte de un exercitiu de echilibristica delicat in 2015. Piata europeana este inundata de capital provenind din intreaga lume. La prima vedere, este o problema pe care ai vrea sa o ai, dar ne asteptam ca preturile sa creasca datorita deficitului de active. Si, in ciuda unui climat nesigur in Europa, investitorii vor trebui sa priveasca dincolo de pietele majore catre orase  secundare si active pe care nu le-ar fi luat in considerare inainte. Acest lucru reprezinta atat o oportunitate, cat si o provocare”, a precizat Simon Hardwick, partener in cadrul PwC Legal, responsabil de sectorul imobiliar si unul dintre autorii raportului.

 

„Valul de investitori care intra pe pietele imobiliare europene cu capital din belsug aduce manageri competenti si sofisticati. Nevoia lor de a-si proteja investitiile si de a crea valoare va insemna pentru unii o indepartare de pietele principale, pe care multi le considera incapabile sa mai ofere valoarea adaugata pe care o cauta si se apropie de activele, proiectele si orasele care le ofera sansa de a acumula venituri mai mari. Se vede din ce in ce mai mult impactul principalelor trendurile sociale si demografice care modeleaza lumea si schimba modul in care traim. Investitiile inteligente vor fi acelea care vor sti sa capitalizeze pe fondul cresterii populatiei, urbanizarii, procesului de imbatranire si al inovatiilor tehnologice. Cu toate acestea, ne asteptam ca urmatoarea parte a ciclului economic sa fie caracterizata si de ingrijorari privind riscurile rezultate in urma investitiilor”, a adaugat Simone Harwick.

 

O consecinta interesanta a acestui „exercitiu de echilibristica” este apetitul pentru investitii rezidentiale in crestere, stimulat de un deficit al locuintelor in Londra si in alte piete. Interesul pentru sectorul de spatii inchiriate este pronuntat in special in Marea Britanie si Germania. Alte sectoare care par sa atraga investitori sunt logistica, alimentata de preferintele in crestere ale consumatorilor pentru cumparaturi online, si serviciile de asistenta medicala.

 

„Si in Romania s-a putut observa in 2014 o crestere a apetitului investitorilor pentru sectorul imobiliar, pe parcursul anului inregistrandu-se o serie de tranzactii cu proprietati – atat pe segmentul de birouri, cat si pe cel comercial. Ne asteptam sa asistam si in 2015 la o serie de investitii semnificative in acest sector, dar si la o reluare mai sustinuta a constructiilor noi, indeosebi in orase mai dinamice economic precum Bucuresti, Timisoara si Cluj-Napoca”, a declarat Francesca Postolache, Partener, Servicii de Audit, liderul echipei de servicii pentru sectorul imobiliar, PwC Romania. 

 

Topul pietelor de investitii pentru 2015

Primele cinci piete imobiliare europene ale lui 2015 se preconizeaza a fi:

1.            Berlin – Orasul a urcat in clasament inlocuind Munchen ca ocupant al locului 1. Desi traditional dominat de cumparatori domestici, climatul de investitii s-a schimbat pe masura ce investitorii internationali sunt atrasi in numar mare in oras. Orasul este o „zona fierbinte” pentru sectorul media si tehnologie, iar populatia sa tanara a ajutat la cresterea atractivitatii pentru investitorii in sectorul rezidential.

 

2.            Dublin – Clasat din nou pe locul doi, orasul a avut inca un an puternic in care investitorii s-au inghesuit pentru a pune mana pe oportunitatile pe care le ofera. Povestea este una de succes: o crestere puternica a cererii de proprietati de inchiriat in conditiile unei oferte reduse, cresterea ocuparii fortei de munca si imbunatatirea conditiilor economice generale. Valoarea chiriilor de spatii de birouri este in crestere puternica, dar mai are pana sa atinga varful de inainte de criza.

 

3.            Madrid – Orasul spaniol a urcat in topul perspectivelor de investitii in anul acesta si multi investitori internationali sunt atrasi de acesta. Insa un subiect amplu dezbatut de investitorii oportunisti este daca Spania ofera perspective solide de crestere pe termen lung.

 

4.            Hamburg – Orasul a coborat un loc anul acesta, dar doar datorita interesului investitorilor pentru piete mai mici, mai degraba decat din cauza degradarii perspectivelor economice ale orasului. Investitorii internationali inunda Hamburgul fiind responsabili de jumatate din tranzactiile de 2,4 mld. de euro inregistrate in oras in primele trei trimestre ale lui 2014. Populatia sa in crestere justifica avansul puternic din segmentul rezidential.

 

 

5.            Atena – Atena a avut cel mai mare salt in topul anului acesta – 23 de pozitii pana pe locul 5. In rapoartele recente Emerging Trends, investitorii au indicat o disponibilitate de a intra pe alte piete aflate in dificultate cum ar fi Spania, Irlanda si Italia, dar si Grecia incepe sa se bucure de atentie. Desi cea mai lovita piata din Europa in urma crizei ramane fragila, cativa „investitori pionieri” cauta sa profite de oportunitatile de dinainte de asteptata redresare economica. (Sursa: dailybusiness.ro)