În primele luni din 2024, cererea de spații de birouri de clasă A din marile orașe a totalizat 17.672 mp în afara Capitalei, conform unei analize realizate de Fortim Trusted Advisors, membră în Alianța BNP Paribas Real Estate. Cererea pentru Cluj-Napoca a cumulat 14.452 mp, ceea ce reprezintă 82% din total.

“În Cluj-Napoca, piața de birouri a cunoscut o dezvoltare organică, semnificativă, în ultimii ani, devenind a doua cea mai mare piață regională din România, după București. Stocul spațiilor de birouri din Cluj-Napoca a crescut de patru ori și s-a ajuns la o piață matură, cu 37 clădiri de birouri moderne, ce însumează o suprafață totală de 337.441 mp, reflectând interesul investitorilor și dezvoltatorilor pentru acest centru regional. Și gradul de neocupare este mai scăzut decât în București, în momentul în care se eliberează un birou se găsește repede un chiriaș care să îl ocupe, ceea ce indică o cerere constantă pentru aceste spații", declară Nicolae Ciobanu, Managing Partner - Head of Advisory la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianța BNP Paribas Real Estate.

În primul trimestru din 2024, în Cluj-Napoca, s-au încheiat opt tranzacții de închiriere birouri. Printre chiriașii noi se numără și compania Square Ventures, din domeniul IT&C, care a închiriat un birou de 896 mp, în Hexagon Offices, cu spații de clasă A, reprezentat în exclusivitate de Fortim Trusted Advisors. De asemenea, Banca Transilvania își deschide un birou nou în The Office, cu o suprafață totală de 1.800 mp. Și-au mai schimbat biroul în Cluj-Napoca companiile Yopeso, HN Services și Funding Dinasty.

Și prelungirile de contracte de închiriere au avut o pondere importantă, de aproape jumătate din volumul total. Cea mai mare tranzacție de acest tip a fost prelungirea contractului de 8.500 mp, în The Office, de către compania Betfair.

În Timișoara, în primul trimestru din 2024, s-a tranzacționat 11% din suprafața totală închiriată în afara Capitalei. Un exemplu este contractul semnat de compania SAP, care a prelungit închirierea birourilor din proiectul AFI Timișoara, de clasă A, cu o suprafață de 2.000 mp.

Este posibil ca până la finalul anului, orașul de pe Bega să atragă și mai mulți chiriași. În 2024, în Timișoara se va livra clădirea nouă de birouri Paltim Office, cu o suprafață de 16.000 mp.

O altă tranzacție importantă a avut loc în Brașov, unde compania Fortech și-a reînnoit spațiul de birouri din proiectul de birouri Coresi Business Park.

“Pentru următorii ani, investitorii pregătesc 12 clădiri de birouri, cu un total de aproape 150.000 mp, numai în Cluj-Napoca, demararea lucrărilor și evoluția construcțiilor fiind condiționate și de cererea viitoare. Centrele regionale vor continua să se dezvolte, să atragă atenția companiilor în căutare de spații de birouri, datorită costurilor mai mici cu chiriile, pentru spații de aceeași calitate și, nu în ultimul rând, datorită faptului că în aceste orașe, precum Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași, Craiova și Oradea se pot realiza mai ușor birouri sub conceptul orașul de 15 minute, proiectele mixed-use aflate în derulare oferind soluții complete“, Costin Nistor, Managing Director, la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianța BNP Paribas Real Estate.