În topul marilor piețe de birouri, cu excepția Capitalei, pe primul loc în primele trei trimestre din 2015 se află orașul Iași, cu un total de 14.603 mp, pe locul doi Timișoara cu 11.658 mp și pe locul trei Cluj-Napoca cu 4.200 mp.

 

Ordinea clasamentului se schimbă periodic în top trei, fiind strâns legată de livrările de spații noi în marile orașe din anul respectiv. Anul trecut, în aceeași perioadă (primele trei trimestre), pe primul loc se afla orașul Cluj-Napoca, unde se tranzacționase o suprafață totală de birouri de 14.990 mp, în timp ce în orașul Iași se încheiaseră tranzacții de doar 4.100 mp.

 

„După dezvoltarea accelerată din ultimii ani a pieței de birouri din București, estimăm că va urma, în următorii 3-4 ani, o dezvoltare accelerată a principalelor 3 centre universitare din țară: Iași, Timișoara, Cluj – Napoca, deoarece cererea de forța de muncă cu studii superioare este în crestere iar piața muncii din București a devenit destul de competitivă astfel încât firmele de IT&C, BPO, Share Services și firmele care dezvoltă centre de cercetare – dezvoltare să caute soluții pentru a susține rezultatele bune obținute până acum pe în Romania și apetitul de creștere a prezenței în țara noastră”, afirmă Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.

 

Printre companiile care au închiriat birouri în afara Bucureștiului în acest an, în clădiri de clasă A, se numără Xerox (în Iași), Accenture Services (în Iași, dar și în Timișoara), Hella (în Timișoara), Amazon (în Iași), Bitdefender (Iași), Unicredit (Iași) și Ness (Timișoara). Printre clădirile de birouri care au atras atenția chiriașilor au fost Palas și Unites Business Center 3 din Iași, City Business Center și UPC Open Ville din Timișoara, The Office din Cluj-Napoca.

 

Numărul studenților dintr-un oraș, un indicator important pentru piața birourilor în următorii ani

 

Goana după forța de muncă cu studii superioare, dar la nivel de entry level, adică de pe băncile facultății, a dus la o luptă din ce în ce mai acerbă pentru racolarea de studenți, între marile companii de outsourcing, BPO și IT&C, centre de cercetare-dezvoltare etc. De aceea nu este de mirare că primele trei orașe aflate în top 3, ca număr de studenți – Cluj Napoca, Timișoara și Iași sunt aceleași cu cele din Top 3 tranzacții de birouri în țară. (sursa: Esop)