”Vedem semnale puternice că piața de birouri din București își revine într-un mod sustenabil. De exemplu, în 2014, activitatea totală de închiriere de pe piața de birouri din București a atins un nivel record. Clădirea de birouri pe care o avem în București (Sun Plaza Offices, n.r.) este închiriată aproape integral. De aceea am decis sa începem acest proiect acum (clădirea de birouri The Mark, n.r.). Vremurile bune se întorc în România”, a declarat pentru Profit.ro Friedrich Wachernig, membru al consiliului de administratie al S IMMO.

 

Investiția austriecilor de la S Immo, din apropierea Pieței Victoriei, este primul proiect de birouri construit în zona centrală din București în ultimii zece ani, unde au mai fost dezvoltate clădiri precum America House, Premium Plaza sau Tower International Center. Zona a fost vedeta pieței înainte de criză, fiind căutată atât de dezvoltatori, cât și de chiriași, care ulterior s-au orientat mai ales spre Barbu Văcărescu-Floreasca.

 

Proiectul de birouri The Mark a fost anunțat de grupul austriac în anul 2012, însă din cauza lucrărilor de infrastructură din zona Griviței – intersecția Bulevardul Uranus cu Calea Griviței lucrările au fost amânate.

 

”În prezent coordonăm pregătirile finale pentru The Mark și anticipăm că vom începe construcția imediat după ce vom obține autorizațiile de construcție – cel mai devreme în toamna acestui an. The Mark va avea aproximativ 24.000 de metri pătrați suprafață închiriabilă, iar investiția se ridică la circa 60 milioane de euro. Ne așteptăm ca dezvoltarea proiectului să dureze aproximativ doi ani. Preînchirierea urmează să înceapă în toamnă”, a explicat reprezentantul S Immo.

 

Companiile CBRE și JLL au fost selectate de companie să se ocupe de partea de închiriere a proiectului. De altfel, CBRE asigură și managementul centrului commercial Sun Plaza.

 

Companiile austriece au fost foarte active pe piața imobiliară românească înainte de izbucnirea crizei economice. După 2008, S Immo, CA Immo sau Immofinanz, printre cei mai importanți investitori imobiliari din Europa Centrală și de Est, au fost extrem de precaute cu investițiile în România. Immofinanz, care deține circa 3 milioane de metri pătrați de teren în România, a reluat în acest an investițiile în proiecte comerciale (birouri, retail și industrial), cu repoziționarea și modernizarea Iride Park de pe platforma Pipera, în timp ce CA Immo vrea să înceapă un proiect de birouri în apropiere de Pasajul Basarab.

 

S Immo, parte a grupului Erste, este prezentă pe piața românească din 2004, unde deține hotelul Novotel de patru stele, de pe Calea Victoriei, centrul comercial Sun Plaza din Piața Sudului, cu o suprafață închiriabilă de 80.000 metri pătrați, inaugurat în februarie 2010, precum și proiectul de birouri Sun Offices, de 10.000 metri pătrați.

 

Compania mai deține un teren la Jilava, unde intenționa să dezvolte un centru comercial.

 

S Immo este deținută de Erste Group și Vienna Insurance Group și este activă pe piața dezvoltărilor de locuințe, birouri, hoteluri și retail din Austria, Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria, Croația, România și Bulgaria, unde deține active imobiliare totalizând peste 1,7 miliarde de euro. Pe termen mediu, ținta companiei este să crească portofoliul cu 700 de milioane de euro, la 2,4 miliarde de euro. Investițiile planificate pentru acest an se ridică la 180 de milioane de euro, din care două treimi pentru achiziții în Germania.

 

În prezent stocul de birouri din București depășește 2,3 milioane de metri pătrați și mai sunt în construcție 11 proiecte de birouri, totalizând circa 300.000 de metri pătrați. Zona de nord și Pipera sunt principalele destinații pentru noile dezvoltări. (sursa: profit.ro)