Damian Harrington, Regional Director of Research pentru Colliers International, Europa de Est, a afirmat: “Cu un număr mare de noi construcții în dezvoltare sau în plan activitatea de dezvoltare din 2014 a continuat pe un trend similar cu 2013. Aproape 1,2 milioane de mp de noi spatii au fost livrate deja în prima jumătate a lui 2014 și cu alte 5,7 milioane de mp în construcție nu există semne imediate că acest trend nu va fi respectat.”

 

Pe plan regional, Moscova și St. Petersburg au fost cele mai active în ceea ce privește finalizarea de noi clădiri în prima jumătate a lui 2014, cu aproximativ 70% din totalul activității de dezvoltare. Totuși, noua activitate de dezvoltare din alte piețe dă semne de revenire.

 

Varșovia se situează puțin peste nivelul din 2013, cu 10% noi construcții în regiune.

 

Budapesta, deși numărând numai în jur de 2% din total, a înregistrat de asemenea o revitalizare a activității de construcție, cu volumul de noi clădiri de birouri finalizate în 2014 situându-se deja peste nivelul din 2013. În S1 2014, volumul spațiului de birouri în construcție în Budapesta se situează la nivelul cel mai înalt din 2010.

 

Cum piețele individuale se ajustează la acest mare volum de noi dezvoltări, multe au continuat să experimenteze fluctuații în gradul de ocupare de-a lungul anului.

 

În timp ce în general nivelul brut al închirierilor au scăzut comparativ cu perioada similară a anului precedent, există câteva vești bune din piețele din Budaăesta, Bratislava și București, care au înregistrat creșteri mari în cerere, traduse prin activitate de ocupare și în mod consecutiv printr-un grad mai mic de neocupare.

 

Studiul arată că nouă dintre piețe au înregistrat o îmbunătățire a închirierilor de spații în timpul primei jumătăți a lui 2014, rezultând într-o scădere a gradului de neocupare, incluzând Sofia, Zagreb, București, Budapesta, Belgrad, Bratislava, Talin, Riga și Vilnius.

 

Cum noul stoc de birouri a fost livrat în prima jumătate din 2014, există semne potrivit cărora chiriile prime au continuat să se ajusteze la acest trend cu valori în anumite piețe scăzând în medie cu2-7% din S1 2013, incluzând Praga, București, Kiev și Talin. Cu toate acestea, având în vedere sporirea considerabilă a nivelului de închirieri în timpul ultimelor 3-5 luni, ne așteptăm la nivelarea chiriilor.

 

Deși a fost înregistrată o ușoară scădere a chiriilor în Praga, București, Kiev și Talin, a existat însă un mic număr de piețe care au înregistrat creșteri în ultimele 12 luni din S1 2013.

 

Studiul arată astfel creșterea chiriilor prime de birouri cu 8% în Sofia și 3% în Belgrad. În aceeași perioadă, chiria medie de birouri a crescut cu 11% în Sofia , 7% în Belgrad, Talin și Riga și cu 4% în Vilnius. (sursa: europaproperty.com)