Spre deosebire de Romania, majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Sud-Est (CSE) au cunoscut o intensificare a activitatii de fuziuni si achizitii in primul semestru al acestui an, inregistrandu-se un numar total de 629 de tranzactii. In plus, se inregistreaza o crestere semnificativa, de 35,9%, a valorii estimate a pietei de M&A din regiunea CSE fata de primul semestru din 2013, generata, in primul rand, de o megatranzactie care a avut loc pe piata din Cehia in primul semestru al acestui an.

 

In CSE, majoritatea companiilor care au facut obiectul tranzactiilor au avut cumparatori din aceeasi regiune geografica – numarul acestora cumuland 51% din totalul tranzactiilor. De asemenea, este de evidentiat faptul ca tranzactiile au fost incheiate mai ales de investitori strategici, iar cea mai atractiva industrie pentru cumparatori a fost tehnologia informatiei (IT). In ceea ce priveste valoarea, cele mai mari tranzactii au vizat industria chimica.

 

In Romania, majoritatea companiilor romanesti care au facut obiectul unei tranzactii au avut cumparatori locali - numarul acestora cumuland 66% din totalul tranzactiilor. De asemenea, Barometrul evidentiaza faptul ca tranzactiile au fost dominate de investitori strategici, iar industria cea mai atractiva a fost tehnologia informatiei (IT), in timp ce, in ceea ce priveste valoarea, cele mai mari tranzactii au vizat sectorul de energie si minerit, cel de produse alimentare si bauturi, si transporturi.

 

Tranzactiile finalizate de investitorii strategici in primul trimestru din 2014 reprezinta 49% din numarul total, cu 10% mai putin fata de anul anterior.

 

Procentul investitorilor financiari a crescut la 51% din totalul celor prezenti pe piata, fata de 41% in primul semestru din 2013, subliniind o disponibilitate mai mare a fondurilor private de investitii de a investi in Romania.

 

In primul semestru din 2014, dintr-un total de 19 tranzactii efectuate de investitori externi, cele mai multe investitii au provenit, in mod egal, din Canada, Luxemburg si Germania – fiecare cu cate 11% - in timp ce in primul trimestru al anului 2013 cei mai activi investitori externi au fost din Polonia (15%). SUA este singurul investitor cu o prezenta constanta pe piata din Romania in ultimii doi ani, cu un nivel al investitiilor de 5% din total, in primul trimestru din 2014, fata de 12% anul trecut.

 

Sectorul IT a fost cea mai atractiva industrie (dupa numarul de tranzactii), inregistrand 9 tranzactii in primul semestru al acestui an. Acesta a fost urmat de sectorul de media si telecomunicatii (cu 7 tranzactii) si servicii (cu 7 tranzactii). (sursa: wall-street.ro)