Economia a accelerat în primul tri­mestru al anului, PIB-ul urcând cu 4,3% faţă de primul trimestru din 2014, potrivit datelor „semnal“ publicate de INS, acesta fiind al doilea cel mai rapid ritm de creştere al PIB din ultimii şapte ani. Creşterea economică din T1, care a depăşit previziunile analiştilor, i-a determinat pe mulţi dintre aceştia să îmbunătăţească şi prognozele de creştere pentru tot anul, de la 3% spre 4%. Cifra de afaceri din industrie pe total piaţa internă şi piaţa externă a crescut în primul trimestru cu 2,5% faţă de perioada similară de anul trecut, datorită evoluţiei pozitive a industriei extractive (plus de 6,3%) şi industriei prelucrătoare (2,3%).

 

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut şi el în primul trimestru faţă de T1 2014, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, cu 13,4%, respectiv cu 12,5%.

 

Cifra de afaceri din comerţul cu amă­nuntul a crescut în primul trimestru cu 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar, în ceea ce priveşte activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, aceasta crescut în T1 cu 0,9% (serie brută).

 

Managerii din industria prelucrătoare anticipează pentru următoarele trei luni o creştere a producţiei (sold conjunctural 20%). şi numărul de salariaţi din acest domeniu este aşteptat să crească, însă tendinţa ed creştere este moderată (sold conjunctural +9%).

 

Pentru fabricarea băuturilor managerii estimează o tendinţă de creştere accentuată (sold conjunctural +56%).

Totodată, managerii anticipează a relativă stabilitate a preţurilor produselor industriale (sold conjunctural +3%).

 

În activitatea de construcţii managerii se aşteaptă atât la o creştere a volumului producţiei  (sold conjunctural +24%), câtşi a stocului de contracte şi comenzi (+19%). Numărul de salariaţi ar putea creşte moderat (sold conjunctural +11%), iar preţurile ar ar urma să rămână relative stabile (sold conjunctural +3%).

 

Managerii anticipează pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +35%) şi a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (sold conjunctural +22%). Angajatorii din acest domeniu sunt optimişti şi în privinţa numărului de salariaţi (sold conjunctural +25%), în timp ce preţurilor de vânzare cu amănuntul sunt aşteptate să rămână stabile (sold conjunctural +5%). (sursa: zf.ro)