„Incubatorul de afaceri  este  o structura de sprijin a afacerilor, gestionata de un administrator, care urmareste crearea unui mediu favorabil, sustenabil, pentru intreprinderile mici si mjlocii nou infiintate stimulandu-le potentialul de dezvoltare si de viabilitate, ajutandu-le sa se dezvolte in perioada de inceput, prin asigurarea unor facilitatii comune si a suportului managerial necesar”, conform Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii.

 

Un incubator de afaceri poate fi fondat de autoritati publice locale, de institutii de invatamant superior acreditate, institute, centre de cercetare-dezvoltare, Camere de Comert sau persoane juridice.

 

Ce tipuri de incubatoare de afaceri sunt definite in lege:

– tehnologic, academic, agro-incubator, social, virtual, non-agricol, cu portofoliu mixt;

 

Autoritatea publica centrala va acorda titulatura de incubator de afaceri, iar structura poate oferi cadrul pentru urmatoarele faze de dezvoltare a unui start-up:

– pre-incubare – pe maxim 6 luni;

– incubare – pe maxim 3 ani;

– accelerarea afacerii – pe maxim 2 ani.

 

Fondatorul incubatorului de afaceri poate beneficia de anumite facilitati fiscale prin intermediul schemelor de ajutor de stat: scutire de la plata impozitului pe teren, a impozitului pe cladiri sau alte taxe catre bugetele locale, toate acestea aferente infrastructurii incubatorului de afaceri. (sursa: economiczoom.ro)