Dacă în București tranzacțiile au totalizat 7.500 de metri pătrați, Iașiul a atras cele mai mari contracte - 13.000 de metri pătrați, în timp ce în Cluj-Napoca suprafețele închiriate au ajuns la 1.700 de metri pătrați.

 

Companiile din domeniul serviciilor, BPO, IT și construcții au fost principalii chiriași ai spațiilor închiriate prin intermediul JLL în primul trimestru. Firmele care activează în aceste domenii și sunt interesate să deschidă birouri în România nu mai caută spații pentru activități de call center de bază, pentru care voiau să plătească 8 euro/mp/lună și să angajeze personal cu 500 de euro/lună, ci vor spații pentru activități cu valoare adăugată mai mare (dezvoltare și cercetare) pentru care sunt dispuse să plătească chirii, dar și salarii mai mari, precizează specialiștii JLL.

 

”Este îmbucurător faptul că vedem o intensificare a activității chiriașilor în primul trimestru. Aceștia caută spații de birouri moderne nu doar în București, ci și în celelalte orașe mari din țară. JLL a intermediat în primul trimestru contracte care totalizează o suprafață de aproape trei ori mai mare decât cea intermediată în aceeași perioadă din 2015. Acesta este un nivel record al ultimelor 12 luni. Mai mult, în prezent discutăm cu mai multe companii să intre pe piața românească, iar dacă aceste negocieri vor fi finalizate, vom vedea nume noi în România, interesate să-și deschidă operațiuni de BPO (business process outsorcing sau externalizarea unor servicii - n.r.), SSC (shared service center sau departamentul care reuneste activitatile administrative dintr-o companie - n.r.) și IT în România”, a declarat Maria Florea, Head of Agency Office JLL România.

 

Cele mai căutate zone pentru închirierea spațiilor de birouri din București rămân Floreasca Barbu Văcărescu, Centru-Vest și, mai nou, zona Unirii.

 

Potrivit Mariei Florea, în acest an vom vedea în continuare consolidări în sectoarele financiar și IT, un trend început în ultimii doi ani și care a generat cele mai mari tranzacții de închiriere de spații de birouri (peste 20.000 mp), precum Genpact sau Oracle.

 

”Mai sunt câteva companii foarte mari care, în prezent, lucrează la consolidarea activităților din București într-un singur sediu. Acestea caută spații moderne de birouri, care nu doar să răspundă aspectelor financiare, ci și să ofere birouri angajaților cu un acces bun la transportul public (în special metrou), dar și alte facilități. Având în vedere performanța pieței de birouri de la începutul anului, putem să estimăm că 2016 va fi un nou an bun din punct de vedere al cererii”, explică Maria Florea, Head of Agency Office JLL România

 

Chiriile au rămas stabile în acest an, însă proprietarii sunt tot mai dispuși să ofere chiriașilor pachete de facilități mai generoase, precum luni de chirie gratuită sau amenajarea spațiilor. (Sursa: profit.ro)