Cererea totala de spatii de birouri s-a aflat intr-un trend descendent, inregistrand o scadere puternica din cauza pandemiei: 112.000 mp, cu 45% mai scazuta in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut. Cererea neta reprezinta 72.000 mp cu tranzactionati (aproximativ 65%) si este impartita intre cerere noua (71%) si relocari in interiorul stocului de spatii de birouri moderne (29%). Comparand structura cererii noi inregistrate in primul semestru din 2020 cu situatia din aceeasi perioada a anului trecut, suprafata inchiriata de companiile interesate sa deschida noi operatiuni in Romania a scazut cu 80%. Pe de alta parte, au crescut cu 9% relocarile din spatii de birouri vechi, precum vile sau apartamente, in spatii de birouri moderne.
Potrivit consultantilor, zona de Centru Vest ramane preferata companiilor interesate de spatii de birouri noi, atragand o treime din volumul cererii nete inregistrate in Bucuresti in prima jumatate a acestui an, urmata de zona de Nord (18%) si cea de Sud (13%).
In acelasi timp, tranzactiile de renegociere au insumat 39.500 mp, cu 25% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut. Cea mai mare parte a spatiilor pentru care s-au renegociat termenii contractuali se regasesc in zona de Centru Vest si in zona Piata Presei Libere – Expozitiei, mai arata consultantii.
Cei mai dinamici chiriasi ai primului semestru au continuat sa fie companiile din sectorul IT&C, cu 25% din cererea neta, urmati de cele din sectorul financiar-bancar si de asigurari (21%) si de societatile de servicii profesionale (17%). Cele mai mari tranzactii de inchiriere derulate de aceste companii au fost cele de renegociere si relocarile din spatii vechi in spatii modern de birouri.
Pe de alta parte, rata generala de neocupare a spatiilor de birouri moderne din Bucuresti la finalul primului semestru din 2020 este de 9,8%, cu 80 de puncte procentuale mai ridicata fata de finalul anului 2019. In total, sunt 315.000 mp de spatii de birouri disponibile pentru inchiriere, cea mai mare parte a acestora (23%) aflandu-se in zona Pipera Nord. In schimb, zona de Sud are o rata de neocupare aproape de zero, iar cele mai mici rate de neocupare se inregistreaza in Barbu Vacarescu - Floreasca (3,5%), zona de Vest (3,8%), Piata Presei Libere - Bd. Expozitiei (6%) si zona de Centru Vest (13%).
"Rata generala de neocupare a spatiilor de birouri moderne ar putea sa creasca in continuare, daca tinem cont de faptul ca in prezent sunt in constructie spatii de birouri de aproximativ 345,000 mp cu data de finalizare pana la finalul anului viitor", a declarat David Canta, Managing Director Avison Young.
 
Rata finalizarii constructiilor noi, mai mica cu 50%
Potrivit analizei, multe proiecte nu au reusit sa fie gata la termen. Rata finalizarii constructiilor noi a scazut cu 50%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Vestea buna este ca dezvoltatorii nu sunt descurajati si construiesc in continuare, mai spun consultantii.
Pana la finalul anului vor fi finalizate alte patru mari proiecte in zone precum Centru Vest, Barbu Vacarescu sau Floreasca. Nivelul chiriei pentru spatiile de birouri moderne din Bucuresti a ramas stabil, 19 euro/ mp/ luna. Informatiile sunt prezentate in cel mai recent studiu realizat de Avison Young, cel mai mare broker imobiliar din Canada, cu birou si in Romania.
"Conceptul de "work from home" (WFH), testat inainte de doar cateva companii, a devenit foarte popular in acest an al pandemiei. Desi chiriasii inca analizeaza efectele implementarii acestui concept, se disting doua puncte de vedere principale: companiile vor avea nevoie de acelasi spatiu sau mai putin din cauza WFH sau vor avea nevoie de acelasi spatiu sau mai mult pentru a-si desfasura activitatea - tinand cont de distantarea fizica", mai spune David Canta, Managing Director Avison Young.
Potrivit analizei Avison Young, stocul spatiilor moderne de birouri a ajuns in primul semestru la 3,22 milioane mp, ceea ce inseamna o crestere de doar 3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care specialistii se asteptau la inceputul anului la o cerere record pe acest segment. In prima jumatate a anului 2020 au fost finalizate sase proiecte de birouri cu o suprafata totala inchiriabila de 107.000 mp. Cei mai dinamici chiriasi raman companiile din sectorul IT&C, care acopera 25% din cererea neta. (Sursa: Avison Young)