Marii cumpărători din imobiliare au plasat 67% din totalul investițiilor în active din segmentul de retail, de la portofolii de magazine situate la parterul blocurilor, până la cel mai mare centru comercial ca întindere din România, Expo Market Doraly.

Magazinele achiziționate în primul trimestru se află în București, Cluj-Napoca, Râmnicu-Vâlcea și Iași.

“În primul trimestru din 2024, interesul investitorilor s-a concentrat pe segmentul de retail cu precădere retail alimentar si parcuri de retail, formate care s-au dovedit reziliente. Totodată, datorită tichetelor mai mici și randamentelor stabile, produsele investiționale din segmentul de retail alimentar sau mici parcuri de retail atrag investitori locali.

Pe de altă parte, activele industriale și logistice continuă să fie în centrul negocierilor, datorită stocului relativ mic în comparație cu alte țări din regiunea CEE și prognozei de creștere a cererii in acest segment datorită dezvoltării infrastructurii din ultimii ani si a intrării României în Schengen.

Pentru anul 2024 estimăm că volumul cel mai mare de investiții se va realiza in segmentul industrial, in timp ce pe segmentul de birouri, unele active vor deveni atractive, datorită livrărilor drastic reduse prognozate pentru următorii ani’’, declară Ștefan Oană, Head of Capital Markets la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianța BNP Paribas Real Estate.

În București, investițiile imobiliare s-au ridicat la 141,25 milioane euro, ceea ce reprezintă 68% din totalul investițiile de la nivelul întregii țări.

Cea mai mare investiție din București și de la nivelul întregii țări este achiziția Expo Market Doraly, din București, de către compania belgiană WDP, pe locul doi fiind Hotelul Ambasador, tot din București, cumpărat de compania austriacă Julius Meinl și pe locul trei fiind portofoliul de 17 magazine stradale din Cluj-Napoca tranzacționat cu 24,3 milioane euro.

Piața tranzacțiilor de birouri este între două valuri

În acest trimestru, s-a tranzacționat o singură clădire de birouri, o clădire monument de arhitectură, amplasată în zona Universității din Capitală, strada Ion Câmpineanu. Clădirea, cu suprafață de 5.000 mp, renovată în 2016 la standarde moderne și cu spații comerciale la primele niveluri, a fost tranzacționată cu 10,5 milioane de euro.

“în continuare pentru 2024, ne așteptăm ca interesul unor proprietari de portofolii imobiliare mari de a-și crea lichidități, să genereze oportunități de tranzacții mari în segmentele industrial și office. Pe termen mediu pentru România, stabilitatea politică, creșterea economică și dezvoltarea infrastructurii vor continua să ofere oportunități de investiții cu randamente superioare“, completează Ștefan Oană, Head of Capital Markets la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianța BNP Paribas Real Estate.

Fortim Trusted Advisors, membră a Alianței BNP Paribas Real Estate în România, este o companie de consultanță imobiliară fondată în anul 2002 și din decembrie 2020 este controlată de către Costin Nistor, Bogdan Cange și Nicolae Ciobanu. Compania oferă servicii de consultanță imobiliară pe segmentul de birouri, retail, industrial & logistică, evaluări, capital markets, research, dar și servicii de Property Management și Project Management. Pe zona de Property Management compania are in administrare peste 100.000 mp de spatii de birouri, retail și spații industriale. Printre cei mai importanți clienți recurenți ai Fortim Trusted Advisors se numără Morgan Stanley, Add Value Management, Indotek, Kesz și First Property Asset Management. De asemenea, pe segmentul de birouri compania s-a ocupat de tranzacționarea de spații pentru Reckit Benkiser, Renault, Fortech, Grohe, Credius, OLX Group, Multinode Network, AHI Carrier, AVL, UMT Software, Future Electronics, The Home sau Bioderma.