Studiul arată că valoarea investiţiilor imobiliare chineze în Londra a crescut de la 54 milioane de lire sterline în 2010, la peste un miliard de lire sterline, la sfârşitul trimestrului al treilea din 2013.

Această creştere înseamnă ca investiţiile imobiliare chineze în Londra reprezintă, în prezent, mai mult de 50% din volumul total al investiţiilor imobiliare ale Chinei în Europa, care, în prezent, se ridică la 1,9 miliarde de lire în tot anul 2013.

Creşterea volumului investiţiilor imobiliare a repoziţionat China ca fiind al treilea mare cumpărător străin în Marea Britanie, în urma Germaniei şi a SUA, care au investit 1,2 miliarde şi, respectiv, 1,1 miliarde lire sterline.

'Fonduri suverane chineze, companii de asigurări şi persoane fizice cu averi consistente au fost dornici de a plasa capital în pieţele în ascensiune de peste hotare, Londra ocupând o poziţie de top pe lista de priorităţi. Ne aşteptăm ca numărul investitorilor din China care vizează Londra să crească semnificativ în următorii ani', a spus Damian Corbett, Head of Central London Office Investment la Jones Lang LaSalle.

Cele mai atractive clase de active pentru cumpărătorii din China sunt clădirile de birouri, unităţile de retail şi industriale, precum şi hotelurile şi dezvoltările mixte. Printre tranzacţiile majore din 2013 se numără vânzarea clădirii Lloyds către compania de asigurări Ping An, pentru suma de 261 milioane de lire sterline, dar şi vânzarea unei unităţi stradale de pe Oxford Street către un investitor privat pentru 45 milioane de lire sterline.

'Se pare că rolul investitorilor chinezi va creşte substanţial în următorii ani. Ratele ridicate de economisire şi investiţiile cu caracter personal în rândul unei clasei de mijloc înfloritoare, creează premisele ca portofoliile şi apetitul investiţional al fondurilor din China să crească constant. Cel mai important, însă, este de avut în vedere următorul lucru: China este o ţară în curs de îmbătrânire rapidă, tendinţa de a investi va creşte continuu. Având în vedere capitalul imens, care este probabil să îşi caute plasament în următorii câţiva ani şi îngrijorarea faţă de performanţa acţiunilor şi a titlurilor de stat din lumea dezvoltată, proprietăţile în oraşe precum Londra devin o opţiune evidentă. Piaţa transparentă din Londra, siguranţa sistemului nostru juridic şi lipsa barierelor din calea investiţiilor de peste hotare sunt avantaje suplimentare', spune Jon Neale, Head of UK Research la Jones Lang LaSalle. (Sursa: economica.net)