Valoarea totală a tranzacţiilor imobiliare din Cluj-Napoca de anul trecut a fost de 358 milioane euro, în creştere cu 25%, fiind raportate 7.007 de contracte de vânzare-cumpărare, din care doar 26% au fost realizate cu finanţare bancară, a spus la ZF Live Adrian Vascu, senior partner la firma de evaluare şi consultanţă Veridio.
 
„Suma acoperă tot ce înseamnă tranzacţie imobiliară, apartament, case, terenuri etc. Majoritatea au vizat apartamente, cu un total de 226 de milioane de euro (4.536 tranzacţii, Ă21%), urmate de case, cu o valoare de 51,4 milioane euro (432 tranzacţii, Ă19%) şi terenuri, cu 410 tranzacţii (Ă7%) în valoare de 16 milioane euro.“ Tranzacţiile finanţate din surse bancare reprezintă doar 26%, restul implicând surse proprii. „Este un procent mic în România faţă de restul Europei, media în alte părţi fiind de 60% pe finanţări bancare.“
 
Anul trecut s-a remarcat totuşi o creştere uşoară a numărului de tranzacţii prin credit, tendinţă susţinută şi de programul Prima casă şi de scăderea dobânzilor.
 
Valoarea tranzacţiilor din Cluj a fost pe un trend ascendent în ultimii ani, cu un total de 232 milioane euro în 2013 şi 284 milioane euro în 2014, piaţa imobiliară din zonă fiind printre cele mai dinamice din ţară, susţinută şi de dezvoltarea oraşului drept centru universitar şi de IT.

Anul 2015 este al treilea în care primăria Cluj-Na­poca a realizat în colaborare cu echipa de eva­luatori membri ai ANEVAR coordonată de Adrian Vascu un ghid al tranzacţiilor imobiliare încheiate între vânzători şi cumpărători pe raza municipiului.
 
Datele colectate de autorităţi arată că preţul mediu pe metru pătrat a fost anul trecut de 873 euro, în creştere cu 5% faţă de 2014, pe segmentul  apartamentelor achiziţionate pe credit suma fiind de 907 euro. „Eu bănuiesc că şi în 2015 preţurile trecute în contractele de vânzare-cumpărare au fost influenţate de nivelurile din grilele notariale şi există posibilitatea ca, pentru a nu plăti taxe mari, contractele să conţină preţurile la nivelul grilei notariale, nu la nivelul sumei plătite efectiv. În schimb, la bancă trebuie să treci preţul corect. La tranzacţii cu cash se declară însă la notar preţul din grilă“, apreciază Adrian Vascu.
 
Cele mai scumpe zone din Cluj sunt Gheorghieni (950 euro), Zorilor (932 euro), Andrei Mureşanu (921 euro mp) şi centru (920 euro), dar au fost şi tranzacţii care au depăşit 1.000 euro/mp.
 
Practic, preţul apartamentelor din Cluj a crescut de 10 ori din 1994 până în prezent, cu un vârf în 2007, după care a coborât.
 
De exemplu, un apartament de două camere, de 59 mp, costa 4.600 euro în 1994, ajunsese la 25.000 euro în 2000, apoi la un maxim de 60.000 euro în 2007 şi  a scăzut la 45.000 euro în 2015.
 
„E greu de zis dacă preţul mai poate atinge acele maxime în următorii ani. Dacă nivelul veniturilor rămâne cel de acum, nu cred că este posibil.“
 
Ca tendinţe generale ale pieţei, se observă creşterea volumului tranzacţiilor, a preţului mediu de tranzacţionare şi modificarea structurii finanţării.
 
În plus, datele arată că volumul tranzacţiilor cu terenuri a rămas acelaşi în ultimii trei ani, la 16 mil. euro pe an.
 
Cea mai scumpă casă tranzacţionată este localizată în cartierul Andrei Mureşanu, vândută la puţin peste 1,2 milioane euro. Cel mai scump teren a fost tranzacţionat în cartierul Între Lacuri la circa peste 600.000 euro.  Cele mai multe contracte au fost încheiate în zona Mănăştur, acesta fiind şi cartierul cu cele mai valoroase tranzacţii (circa 49,9 milioane euro). Strada Bună Ziua este atât strada cu cele mai multe tranzacţii (235 tranzactii), cât şi strada cu cele mai valoroase tranzacţii (13,8 milioane euro).
 
„Am vrea să se extindă acest tip de analiză şi în alte oraşe. Autorităţile să colecteze datele referitoare la tranzacţii şi preţ aşa cum face primăria din Cluj. Este un proces util oricui şi cu cât suntem mai informaţi cu atât speculaţiile sunt mai rare. Trebuie să evaluăm multe lucruri în ţară. De exemplu, nmeni nu ştie cât valorează Sarmizegetusa Regia, nu s-a făcut niciodată o evaluare şi atunci e greu să iei şi finanţare pentru acest obiectiv.“
 
În opinia lui Adrian Vascu, oraşele cu cea mai intensă activitate imobiliară sunt Cluj, Timişoara, Braşov, Constanţa şi Bucureşti. (sursa: zf.ro)