Un proiect în acest sens a fost redactat în Parlament, cu argumentul că tinerii vor fi ajutați astfel să se angajeze mai ușor și pentru bani mai mulți și nu vor mai pleca din țară.

 

Pentru ca facilitatea să fie aplicată, este nevoie de acordul ambelor Camere ale Parlamentului și de un decret de promulgare al președintelui Klaus Iohannis.

 

Proiectul modifică actualul text al Codului Fiscal, introducând în categoria veniturilor neimpozabile pe cele din salarii și asimilate salariilor realizate în primii 3 ani de muncă de către tinerii cu vârsta mai mică de 25 de ani.

 

Modificarea este explicată prin faptul că șomajul în rândul tinerilor din România sub 25 de ani este peste media europeană, mai exact de 24% față de 22,2%, angajarea în regim part-time fiind soluția optimă pentru mulți dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15-25 de ani, dar descurajată de fiscalitatea ridicată.

 

"În momentul de față, există un precedent al scutirii implicite de impozit pe venit a unei categorii de tineri, în cazul persoanelor care lucrează în domeniul IT, categorie care înglobează cu preponderență persoane tinere. Menținerea acestei scutiri a avut un efect pozitiv de-a lungul timpului, determinând tinerii profesioniști din domeniu să nu dea curs altor posibilități de muncă mai ofertante, dar din afara țării. Asemenea tinerilor care lucrează în domeniul IT, în fiecare domeniu există tineri cu potențial de performanță pentru care scutirea de la plata impozitului pe venitul rezultat din câștigurile salariale poate fi un imbold puternic de a performa în România, nu în afara granițelor", este scris în document.

 

Facilitatea îi va stimula și pe angajatori să apeleze la tineri, deoarece nu vor mai fi obligați să acopere cheltuielile pentru impozitul angajatului, mai este apreciat în proiect. (sursa: profit.ro)