The Advisers/Knight Frank a intermediat tranzactia de relocare si extindere a companiei OSF Global Services in cladirea United Business Center din Iasi, in care va ocupa 1.100 mp. Noul sediu este parte din proiectul cu utilizari multiple, Palas Iasi, care dispune de 28.000 mp de spatii de birouri si 60.000 mp de spatii comerciale. The Advisers/Knight Frank a intermediat anterior si relocarea operatiunilor OSF Global Services din Brasov. La nivel global, compania ofera servicii si solutii IT in 17 tari din America, Europa si Asia. In Romania, OSF Global Services este prezenta prin cinci centre de dezvoltare in intreaga tara, precum si un sediu central in capitala.

 

Dupa extinderea cu succes a sediului Webhelp din Bucuresti, The Advisers/Knight Frank a intermediat si deschiderea unui nou centru Webhelp in Ploiesti. Astfel, in cel de-al doilea trimestru al anului 2014, Webhelp va inaugura un nou sediu de aproximativ 800 mp in Hippodrome Office Center, aflat langa Universitatea de Petrol si Gaze din Ploiesti. Acesta este cel de-al 4-lea centru Webhelp din tara, companie multinationala specializata in outsourcing, cu peste 22.000 de salariati la nivel mondial si peste 1.400 in Romania, cu sedii in Bucuresti, Ploiesti si Galati.

 

Interesul crescut al companiilor pentru deschiderea de birouri in tara este in principal motivat de extinderea business-ului. Daca exista un singur sediu in capitala, de la un anumit nivel business-ul este limitat. Mai mult decat atat, in anumite cazuri este vorba de o nevoie operationala prin care deschiderea unui centru in afara Bucurestiului va deservi mai bine clientii locali.

 

„In ultimii ani, principalele orase din Romania au beneficiat de investitii atat in spatii comerciale, cat si in spatii de birouri, iar deschiderea unui centru operational in acest context este astfel facilitata. Anticipam ca in urmatoarea perioada se vor concretiza mai multe proiecte de extindere in tara atat ale companiilor din IT&C cat si din alte domenii, precum cel al consultantei sau al productiei. Orase precum Iasi, Timisoara, Cluj-Napoca si Brasov sunt deja pe radarul companiilor care iau in calcul deschiderea unui birou in afara capitalei (cu un stoc de birouri colectiv de 440.000 mp), in timp ce Ploiestiul este preferat pentru proximitatea sa fata de Bucuresti. Profilul anumitor companii se poate potrivi mai bine cu anumite orase din tara, iar acest lucru sa fie vizibil in cat de profitabil este business-ul respectiv.”  Horatiu Florescu, Presedinte&CEO The Advisers/Knight Frank

 

Din experienta echipei The Advisers/Knight Frank, clientii multinationali ai unor companii impun conditia ca acestea sa dispuna de mai multe centre independente in care sa isi desfasoare activitatea, pentru a asigura continuitate indiferent de posibilii factori ce ar putea perturba unul dintre centre.

 

Resursele umane sunt un alt factor important: companiile care cauta vorbitori de limba rusa sau de limba germana, ii gasesc cu mai multa usurinta in orase precum Iasi, respectiv Brasov. Nu in ultimul rand, anumite orase sunt alese pentru ca sunt puternice centre universitare care pot oferi forta de munca tanara, educata: Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara sau Brasov.

 

In general, costurile mai mici de operare a unui centru in afara Bucurestiului sunt influentate in primul rand de costurile mai reduse de salarizare, si mai putin de nivelul chiriilor spatiilor de birouri.

 

In ultima perioada, oferta de spatii de birouri din tara a devenit mai generoasa pentru conditii de clasa A. Pentru 2014 sunt anuntate proiecte care insumeaza aproximativ 50.000 de mp in Cluj-Napoca si Timisoara. Acestea se adauga la un stoc colectiv de aproximativ 440.000 mp de spatii de birouri din Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara si Brasov. In ceea ce priveste transportul, majoritatea oraselor vizate de companii sunt accesibile si prin transport aerian, in timp ce orase precum Ploiesti sau Brasov sunt indeajuns de aproape de capitala pentru a fi accesibile cu masina.

 

In anul 2013, compania The Advisers/Knight Frank si-a pastrat pentru al 4-lea an consecutiv cea mai mare cota de piata in segmentul inchirierii spatiilor de birouri. Suprafata medie a tranzactiilor de inchiriere intermediate de companie este de aproximativ 2.000 mp, iar suprafata totala inchiriata in 2013 a depasit 65.000 mp. (sursa: The Advisers/Knight Frank)