"2013 si 2014 au fost ani foarte buni in ceea ce priveste cererea totala, plasata la 270.000-290.000 metri patrati, si aceasta a stimulat dezvoltatorii sa inceapa proiecte noi. Vedeta anului 2014 a fost telecom-ul, cei trei mari jucatori din piata consolidand activitatile in cladiri noi prin preinchirieri, fata de 2012-2013, cand bancile au facut consolidarile. In 2015, sectorul IT si cel financiar isi vor disputa pozitia de lider", a declarat Maria Florea, care conduce departamentul de birouri al JLL, companie specializata in furnizarea de servicii in domeniul imobiliar si gestionarea investitiilor, potrivit Mediafax.

 

Cea mai mare tranzactie a fost cea prin care Telekom Romania Telecommunications a preinchiriat 25.000 de metri patrati in complexul Globalworth Campus, dezvoltat in Pipera de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas. Vodafone, cu 16.000 metri patrati, adica peste o treime din cladirea Bucharest One, pe care tot Papalekas o construieste langa statia de metrou Aurel Vlaicu si Orange, cu 13.500 metri patrati in Green Court Bucharest, dezvoltat de grupul suedez Skanska in zona Floreasca, sunt urmatoarele doua cele mai mari tranzactii cu spatii de birouri din 2014.

 

La acestea se adauga extinderea contractului dintre North Gate si Renault Technologie Roumanie (RTR) pentru 20.000 de metri patrati.

Acestea au fost singurele tranzactii mai mari de 10.000 de metri patrati semnate anul trecut. Grupurile Microsoft, DB Schenker si Telus au inchiriat fiecare cate un spatiu de 7.000 de metri patrati, 8.000 de metri patrati, respectiv 6.000 de metri patrati, in proiectele City Gate, Hermes Business Campus si AFI Business Park. In cazul Microsoft este vorba de o prelungire de contract, in timp de DB Schenker vrea sa dezvolte in Bucuresti un centru de suport care sa deserveasca departamentul financiar al grupului.

 

Tranzactii de peste 5.000 de metri patrati au fost incheiate de Ericsson, care a extins contractul din West Gate pentru 5.000 metri patrati, si de Procter&Gamble (extindere, 6.000 metri patrati) in Iride Business Park.

 

Cele mai cautate zone de birouri, cu aproximativ 80% din cerere, au fost Floreasca Barbu-Vacarescu, Centru si Centru-Vest.

 

"Rata de neocupare a scazut usor fata de 2013, insa se pastreaza in jurul valorii de 14%, care teoretic nu pune inca presiune pe chiriasi. Insa cladirile bune din oras au o rata de neocupare scazuta si spatiile de calitate disponibile pentru 2015 nu vor fi foarte multe", a adaugat Florea.

 

In afara Bucurestiului, Clujul a fost cel mai cautat oras pentru sedii de companii.

Astfel, Siemens a inchiriat 3.000 de metri patrati in Liberty Technology Park Cluj, un spatiu similar fiind preluat de compania din domeniul serviciilor de outsourcing Genpact in United Business Center Tower, tot din Cluj-Napoca. De asemenea, compania de software in domeniul imobiliar Yardi a inchiriat 3.000 de metri patrati in cladirea The Office.

 

In afara Bucurestiului, tranzactiile cu birouri au totalizat 50.000 de metri patrati in acest an, din care 30.000 de metri patrati in Cluj-Napoca. (sursa: wall-street.ro)