Aproape 30% dintre respondenți reprezintă companii cu mai mult de 1.000 de angajați, având un cuvânt de spus important în segmentul actual de birouri.
În timp ce 55% dintre respondenți au asistat la un impact negativ sau oarecum negativ asupra activității lor din cauza Covid-19, 16% dintre ei se confruntă cu „afaceri ca de obicei”.
Privind în viitor, cea mai mare parte a pieței este de acord că activitatea va avea un impact negativ în următoarele 3 - 9 luni. În timp ce aprox. 50% dintre respondenți au o claritate limitată în ceea ce privește efectul asupra operațiunilor lor pe o perioadă mai lungă (mai mult de 9 luni), 16% dintre ei se așteaptă să experimenteze afaceri ca de obicei până la sfârșitul anului.
Cu majoritatea respondenților care se uită la recuperarea afacerilor începând cu 2021, 34% dintre companiile intervievate se așteaptă ca aceasta să înceapă începând cu a doua jumătate a acestui an.
70% dintre respondenți se așteaptă la o tendință de scădere a chiriilor ca urmare a focarului de covid-19, dintre care 23% se așteaptă la o corecție majoră. 20% nu se așteaptă deloc la o schimbare a chiriilor. Niciunul dintre chiriașii intervievați nu se așteaptă la o creștere a chiriilor.
În timp ce 92% dintre respondenți se așteaptă să se întoarcă la muncă la jumătatea celui de-al doilea trimestru sau în al treilea trimestru al anului 2020, restul de 8% se așteaptă să se poată întoarce până la începutul trimestrului IV 2020. În timp ce un sfert dintre respondenți nu are încă o imagine clară despre modul în care focarul Covid-19 va afecta numărul de angajați, 40% se așteaptă să nu se modifice numărul de angajați și aproximativ 17% estimează că va crește, în timp ce 15% estimează că va scădea.
Doar 9% dintre respondenți se așteaptă la un impact mai mic comparativ cu criza economică anterioară și împreună cu cei care se așteaptă la un impact similar constituie aprox. 25% din răspunsuri. Restul de 3 sferturi se așteaptă la un impact mai mare (48%) sau un impact considerabil mai mare (27%) asupra afacerilor lor. Acest lucru, combinat cu opinia majorității respondenților că lucrurile se vor îmbunătăți în 2021 duce la ideea că avem în vedere o recuperare în formă de V. (sursa: Colliers)