Piata de birouri este in prezent foarte dinamica, datorita cresterii interesului chiriasilor pentru optimizarea costurilor, in conditiile in care contractele semnate in perioada 2007 - 2009, la chirii mai ridicate, ajung la maturitate.

“Semne bune vin din partea BPO-urilor si SSC-urilor care arata interes pentru piata muncii din Romania si pentru talentul si pregatirea tinerilor. Intrarea Deutsche Bank, cresterea operatiunilor Honeywell, numeroase business-uri de suport si companii tip call center care intra acum in Romania (cu dimensiuni intre cateva zeci si pana la 500-600 de angajati) indica un val de atractie pe care Romania il va simti in urmatoarele 12-18 luni”, a spus sefa companiei de consultanta imobiliara.

Anul acesta in jur de 100.000 mp de birouri sunt programati pentru livrare in Bucuresti, iar cererea neta este estimata sa fie in crestere. O scadere ar putea sa apara la nivel de cerere totala.

“Cererea neta (cererile care reduc stocul efectiv de spatii vacante) va continua si in 2014 trendul ascendent, pe fondul cresterii interesului companiilor pentru extinderea spatiului existent sau pe fondul intrarii unor noi companii pe piata din Romania. Cererea totala (care include, pe langa cererea neta, si renegocierile si relocarile din cladiri de clasa A) ar putea fi mai mica anul acesta, intrucat au ramas putine contracte care expira in acest an. Majoritatea companiilor cu contracte care urmau sa expire in 2014 au luat deja o decizie anul trecut (au renegociat ori s-au relocat)”, a explicat sefa Colliers.

Consultantii estimeaza ca pe piata spatiilor de birouri, cel mai probabil chiriile contractuale vor ramane constante, dar chiriile efective vor varia de la caz la caz in functie de negocieri si in functie de rata de neocupare existenta in zona respectiva.

“Am constatat o imbunatatire semnificativa a activitatii pe piata spatiilor de birouri si pe piata spatiilor comerciale. Pe segmentul tranzactiilor cu terenuri, anul 2013 a fost mai slab decat 2012; avand in vedere faptul ca este mult mai greu de previzionat cum va evolua piata pe termen lung, dezvoltatorii au aratat mai multa precautie, ceea ce s-a tradus printr-o diminuare a tranzactiilor – atat numeric, cat si ca suprafata achizitionata. Putem spune totodata ca, in 2013, dezvoltatorii s-au concentrat mai mult pe finalizarea proiectelor existente si mai putin pe securizarea unor noi locatii”, a comentat Ilinca Paun.

 

 “Pe segmentul de birouri, inceputul lui 2014 a fost probabil cel mai bun start pe care l-am avut in ultimii 5 ani – cu foarte multe tranzactii incheiate pe final de an si un numar considerabil de tranzactii in lucru pentru anul acesta. In 2013 am generat tranzactii prin relatia cu clienti mai vechi ai Colliers, precum Xerox, Capgemini, Huawei sau Microsoft. Cresterea activitatii pe acest segment a fost generata de doua tendinte importante: consolidarile si extinderile”, a mai spus Paun. (sursa: wall-street.ro)