O altă concluzie a discuţiilor este că mediul universitar ar trebui să se implice mai mult în pregă­tirea viitorilor specialişti în real estate, dat fiind că la nivel mondial 70-75% din avere este înglobată în domeniul imobiliar. Totodată, actualul sistem de impozitare al activelor imobiliare este considerat depăşit, iar acest lucru nu poate fi modificat în lipsa unor baze de date care să cuprindă informaţii despre suprafaţa şi vârsta clădirilor.

 

„Piaţa de birouri este singura care a funcţionat şi pe perioada crizei. Anul trecut s-au livrat 115.000 metri pătraţi, la o cerere de 300.000 de metri pătraţi“, a declarat Horaţiu Florescu, preşedinte al firmei de consultanţă The Advisers/Knight Frank.

 

El a precizat că structura pieţei de birouri s-a modificat spre deosebire de perioada de dinainte de criză - piaţa nu era la fel de fragmentată ca în prezent -, iar specialiştii din domeniu beneficiau de mai multă experienţă. „Acum se lucrează mai mult. Înainte tranzacţiile se închideau mult mai rapid“, a mai spus Florescu. El este de părere că anul 2014 va aduce o serie de consolidări şi tranzacţii pe partea de investment. „Până în prezent, am semnat aproape 64.000 de metri pătraţi în 2014, iar până la sfârşitul anului ne aşteptăm la un volum de aproape patru ori mai mare.“ (sursa: zf.ro)