Dintre cei 456 de lideri in afaceri intervievati in cadrul sondajului efectuat in opt tari in septembrie 2014, respectiv Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania si Slovacia, 69% intentioneaza sa creasca salariile angajatilor in 2015, 50% dintre acestia anticipand cresteri de pana la 5%.

 

Cea mai probabila majorare, dupa cum indica 37% dintre liderii intervievati, va fi cuprinsa intre 2% si 4,9%, arata Mediafax. Pentru 41% dintre cei intervievati, deficitul de personal calificat si presiunea din partea angajatilor reprezinta factorii principali care vor conduce la cresteri salariale, in timp ce 28% sunt de parere ca acestea ar trebui sa se bazeze pe o productivitate crescuta, iar 25% mentioneaza performante financiare imbunatatite.

 

In medie, 50% dintre respondenti nu intentioneaza sa aduca modificari notabile in structura personalului, dar 17% previzioneaza cresteri de 5 pana la 10 procente a numarului de angajati. Ingrijorarile legate de forta de munca vin pe fondul unor prognoze economice mai degraba optimiste pentru anul 2015. In medie, la nivelul regiunii, 52% dintre respondenti anticipeaza o crestere a PIB-ul tarii lor cuprinsa intre 1% si 2,9%, in timp ce doar 9% prognozeaza o scadere. Din acelasi esantion, 52% sunt de parere ca inflatia va ramane sub 2%.

 

"Conform rezultatelor studiului, economiile din cele opt tari analizate inregistreaza o crestere constanta a PIB-ului si o inflatie tinuta sub control, dar avand in vedere ca personalul calificat si capacitatea de export sunt principalii factori dinamizatori ai competitivitatii economice, aceste societati se concentreaza tot mai mult asupra factorului uman, a declarat", a declarat, Serban Toader, senior partner KPMG in Romania.

 

In medie, la nivelul ECE, 75% dintre respondenti considera ca economia subterana reprezinta o problema, iar evaziunea fiscala prin nedeclararea venitului real constituite chestiunea cea mai presanta. Conform studiului KPMG, competitia acerba si cererea scazuta pe piata locala sunt factorii care restrictioneaza cel mai adesea cresterea cifrei de afaceri in tarile analizate. Cu toate acestea, exceptand un procent de 21% dintre cei intervievati, liderii in afaceri din regiune anticipeaza o crestere a cifrei de afaceri in 2015, in principal generata de o productivitate crescuta a angajatilor si de intensificarea eforturilor de marketing.

 

De asemenea, 69% dintre liderii de afaceri care au participat la studiu intentioneaza sa faca investitii in perioada 2015-2017, activitatile fiind concentrate pe piata locala si in tarile vecine. Realizat de KPMG in anii precedenti doar pentru tarile baltice, sondajul "Pulsul Economiei" acopera pentru prima data opt tari din regiune.

 

Chestionarul online a colectat raspunsurile oferite de 456 de directori executivi, manageri si proprietari de companii din tarile incluse in studiu, sectorul industrial reprezentand 29% din raspunsuri, urmat de comertul cu ridicata si cu amanuntul (14%). (sursa: wall-street.ro)