Anul trecut, pe piața din România s-au incheiat 23 tranzacții de investiții, cu o valoare medie de 21.5 milioane Euro. 10 dintre acestea, în valoare totală de peste 300 milioane Euro, au fost intermediate de agenții imobiliare, tranzacțiile directe totalizând puțin peste 185 milioane Euro. Crosspoint Real Estate a oferit consultanță în cazul a patru dintre aceste tranzacții, care au cumulat peste 35 milioane Euro.

În topul tranzacțiilor asistate de Crosspoint Real Estate se află un proiect de investiții realizat de către Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București pentru dezvoltarea cercetării genomice și pentru realizarea unui centru de învățământ medical. Acest proiect complex a presupus achiziționarea a două clădiri din București, cu o valoare totală de peste 15 milioane Euro.

“Suntem încântați de colaborarea cu Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” și ne bucură faptul că am putut susține intern acest demers amplu de dezvoltare a bazei materiale, care sprijină nevoile educației și cercetării medicale. Acest angajament profund s-a reflectat în toate etapele colaborării noastre, chiar dacă proiectul a implicat două tranzacții separate pentru două clădiri distincte, cu proprietari diferiți. Munca a fost practic dublă, dar și satisfacția la fel. Echipa noastră a lucrat intens în ultimele luni pentru a oferi clienților noștri locațiile potrivite pentru care era necesară și îndeplinirea unei serii de criterii exigente, adaptate nevoilor unor clădiri de învățământ medical și de cercetare”, declară Oana Popescu, Head of Residential în cadrul Crosspoint Real Estate.

“Procesul de identificare a unor clădiri adecvate pentru cercetare științifică si învățământ medical a reprezentat o provocare semnificativă, dată fiind nevoia de spațiu modern și funcțional, precum și accesibilitatea strategică. Aceste două achiziții subliniază angajamentul Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” în direcția avansării cercetării medicale în România și Europa de Est. În același timp, acestea furnizează și un mediu corespunzător cerințelor educaționale actuale, prin promovarea unui învățământ superior de calitate ce pune accent pe formarea viitorilor profesioniști din domeniul medical.”, adaugă Simona Urse, Associate Director Office Agency în cadrul Crosspoint Real Estate.

O altă tranzacție importantă asistată de Crosspoint Real Estate, pe segmentul industrial, înregistrată anul trecut în România a fost vânzarea unității de producție a SFC Solutions Automotive, un producător important de profile de cauciuc pentru industria auto, către WDP, unul dintre cei mai mari jucători pe piața spațiilor industriale și logistice din România. Tranzacția de tip sale-and-leaseback, evaluată la 10 milioane de euro, reprezintă una din cele două tranzacții de investiții înregistrate în segmentul industrial în România în cursul anului 2023.