Filipescu Visa Financial Advisors estimeaza valoarea tranzactiilor din primele trei luni ale anului 2015 la 416 milioane euro, cu peste 50% mai mult fata de perioada similara a anului trecut, mai putin de jumatate fata de ultimul trimestru din 2014.

 

In cazul tranzactiilor care au implicat mai multe tari, s-au estimat valorile componentei romanesti. In cazul eMag – Agito nu s-a estimat o valoare, fiind in principal o tranzactie intra-grup.

 

Cea mai mare tranzactie este achizitia United Shipping Agency de catre Nidera, care pana la urma s-a transformat dintr-un parteneriat intr-o achizitie complete de catre traderul chinez. Componenta romaneasca a tranzactiei CRH – Lafarge este estimata la 90 milioane euro, fiind o tranzactie impusa de Consiliul Concurentei datorita fuziunii Lafarge – Holcim.

 

Vanzarea francizei Mc Donalds este a treia tranzactie de peste 50 milioane de euro, insa deocamdata neconfirmata oficial.

"Fondurile de investitii sunt implicate in sase din cele 24 de tranzactii, in doua cazuri fiind vorba de achizitii add-on ale unor firme detinute de fonduri de investitii, declara Ioana Filipescu, Managing Director Filipescu Visa Financial Advisors.

 

In comparatie cu trimestrul I al anului trecut se observa o scadere a numarului de tranzactii, dar o crestere a valorii totale, iar fata de trimestrul precedent se remarca o scadere atat a numarului de tranzactii, cat si a valorii totale. (sursa: wall-street.ro)