Piata romaneasca de fuziuni si achizitii a fost dominata in 2013 de tranzactiile interne, numarul acestora cumuland 56% din total. In 2013, investitorii din Polonia au fost cei mai importanti investitori externi in piata din Romania, cu 4 tranzactii, urmati de cei din Marea Britanie,Turcia, SUA (fiecare cu cate 3 tranzactii) si Rusia, cu doua tranzactii incheiate.

Din numarul total de 147 de tranzactii finalizate, 63% au fost incheiate de catre investitori strategici, in timp ce restul au fost incheiate de investitori financiari. Procentul investitorilor financiari a inregistrat o crestere in 2013 fata de 2012, evidentiind faptul ca fondurile private de investitii identifica mai usor obiective potrivite portofoliului lor in Romania.

 

Industria prelucratoare a fost cel mai atractiv sector (dupa numarul de tranzactii), cu 19 tranzactii in 2013. Aceasta a fost urmata de sectorul de energie si minerit (cu 17 tranzactii) si sectorul de media si telecomunicatii (cu 15 tranzactii).

 

Top 5 cele mai mari tranzactii in Romania – 2013

Unicredit Tiriac Bank preia RBS Bank Romania –424 milioane dolari;

NEPI achizitoneaza City Mall Constanta – 111 milioane dolari;

Kingfisher preia Bricostore –  98 milioane dolari;

NEPI cumpara cladirea de birouri Lakeview–  81 milioane dolari;

Insight Investment (UK) cumpara Agricom Borcea – 40 milioane dolari.

 

In ceea ce priveste valoarea, cele mai mari tranzactii au vizat sectorul de servicii bancare si financiare, urmat de cel imobiliar, cel de retail si de comert en gros.

„Prin prisma celor 5 ani de reasezare economica, 2013 a readus in Romania tranzactii notabile in sectorul bancar, al bunurilor de consum si in cel imobiliar, aceste sectoare trecand printr-un proces de consolidare la nivel local, dar avand implicatii pornite din pietele internationale”, spune David Tiplea, business development, Cental & South-East Europe, EY.

“2014 promite tranzactii in care jucatorii puternici vor continua sa se consolideze, fie prin achizitia de competitori aflati in dificultate, fie prin integrarea pe verticala a sectorului si obtinerea unor pozitii strategice fata de competitorii existenti in piata”, a adaugat David Tiplea.

Privind in perspectiva, in 2014 vom vedea o continuare a tranzactiilor din sectorul financiar, mai multe exit-uri operate de fondurile private de investitii care urmaresc sa obtina lichiditati din investitiile realizate in perioada de dinainte de criza, o convertire mai accelerata a insolventelor in fuziuni si achizitii si o revenire usoara a sectorului imobiliar, in special pe zona de top a proprietatilor deja ocupate, care genereaza volume mari de numerar, spun specialistii EY.

 

 

“Din partea fondurilor de private equity, ne asteptam la mentinerea unui numar constant de achizitii, asemanator cu cel din 2013, dar cu un flux mai intens de dezinvestire, care va marca urmatorii doi ani”, spune Mihai Pop, manager, departamentul Asistenta in Tranzactii, EY Romania.

“Din punct de vedere sectorial, vor continua consolidarile din sectorul serviciilor financiare, cu accent pe servicii bancare si vom asista la o revenire usoara a tranzactiilor in cadrul pietei imobiliare”, a adaugat Mihai Pop.

Barometrul EY este un rezumat si o analiza a informatiilor facute publice si identificate in baze de date reputate, cum ar fi DealWatch si Zephyr.

 

Activitatile de fuziuni si achizitii si datele cuprinse in barometru includ informatii privind tranzactiile de tip privat-privat si exclud: achizitii de pachete minoritare de actiuni sub 15%, rascumpararea de actiuni detinute de actionarii minoritari sau de catre actionarii majoritari, tranzactii imobiliare (cu exceptia cazului in care vanzatorul si/sau cumparatorul a fost o companie imobiliara sau un fond imobiliar), tranzactii de pe piata de capital (cu exceptia tranzactiilor care au dus la o schimbare a controlului), achizitii de licente, contracte de asociere in participatiune, investitiile greenfield, IPO-uri, privatizari, tranzactii care includ active din mai multe tari (valoarea acestor tranzactii a fost ignorata pentru fiecare tara, dar numarul acestora a fost luat in considerare), reorganizari interne. (sursa: dailybusiness.ro)