Cererea nouă a reprezentat 48 la sută din totalul suprafetelor inchiriate înregistrat anul trecut, a cărei valoare a ajuns la 350.000 de metri pătrați.

Suprafața medie de birouri închiriată de companii variază în funcție de sub-piața în care este semnat contractul de închiriere. Aceasta reflectă modul în care piața este polarizată în ceea ce privește profilul chiriașilor.

Conform raportului JLL, sub-piața Dimitrie Pompeiu a înregistrat cea mai mare suprafață medie de birouri închiriate. Aici, un număr de 13 companii au inchiriat spații de birouri de peste 2.500 mp, ceea ce înseamnă cel puțin 250 de angajați noi pentru fiecare tranzacție.

În partea de sud a Bucureștiului, sapte companii au închiriat în medie aproximativ 2.100 de metri pătrați de spații de birouri și astfel au creat în zonă cel puțin 200 de noi locuri de muncă fiecare.

Evoluția tranzacțiilor in CBD a surprins piața. Aici, suprafața medie închiriată, de 1.634 mp, este mai mult decât dublu față de valoarea din 2016. În această sub-piață au fost semnate 17 contracte, reprezentând 16% din absorbția netă. Având în vedere că întreprinderile alocă în medie 10 mp de spații de birouri per angajat în zona CBD, fiecare contract de leasing semnat a creat 160 de noi locuri de muncă. În mod tradițional, pe această sub-piață specifică, suprafața medie a birourilor închiriate a fost mult mai mică ca o consecință a ratei scăzute de neocupare. Cu toate acestea, în ultimele 18 luni, livrarea a două proiecte importante a contribuit la încheierea unor tranzacții mai mari decât de obicei.

În zona Floreasca-Barbu Vacarescu, suprafața medie a birourilor închiriate a fost de 1.464 mp. Sub-piata a inregistrat cel mai mare numar de tranzactii, respectiv 28, cu o suprafata totala de 41.000 mp inchiriati. Zona a rămas cea mai atractivă și în 2017, cu aproape 25% din absorbția netă și 4.100 de angajați (având în vedere că fiecare contract semnat va genera 150 de noi locuri de muncă).

Sub-piețele Centru-Vest și Vest au înregistrat tranzacții de peste 1.200 mp fiecare, cumulând 11%, respectiv 4% din noua cerere.
Cu 15 tranzacții și o medie de 1.296 mp închiriati, zona Centru-Vest, noul centru al dezvoltării de birouri din Bucuresti va înregistra o creștere de 2.000 de angajați, 130 pentru fiecare nou contract încheiat aici.

Pe celelalte sub-piețe, suprafața medie a birourilor închiriate a fost sub 1.000 mp, cu cel mai mic nivel înregistrat în partea de nord a Bucureștiului, de 427 mp.

”Faţă de 2016, vedem o creştere atât a suprafeţei medii închiriate de către companii, cât şi a numărului contractelor noi de închiriere de birouri. Aceasta a avut ca rezultat un nivel al cererii noi peste cel din 2016 şi, cel mai important, peste nivelul ofertei noi de birouri consemnat anul trecut, care s-a situat la 140.000 metri pătraţi”, a comentat  Marius Şcuta, National Director Head of Office Department and Tenant Representation JLL Romania. (sursa: zf.ro)