În Bucureşti, în anul 2016, livrările în domeniul pieţei de birouri s-au ridicat la 370.000 de metri pătraţi, stocul total fiind de aproape 2,7 milioane de metri pătraţi, în timp ce rata de neocupare a stagnat la 15% în ultimele 12 luni. Pentru următorul an tendinţa va fi descrescătoare, cererea netă fiind de 160.000 de metri pătraţi. Chiria prime în Capitală a stagnat şi ea la 18,5 euro pe metru pătrat, pe lună, spune Marius Şcuta, director naţional, Head of Office Dep & Tenant Representation în cadrul companiei de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle (JLL). .

Livrările în celelalte oraşe ale României: Cluj, Iaşi, Timişoara şi Braşov s-au ridicat la 95.000 de metri pătraţi, stocul total fiind de 650.000 de milioane de metri pătraţi, rata de neocupare înregistrându-se la 6-7%, iar cererea netă stagnând în ultimele 12 luni la 50.000 de metri pătraţi. Chiria prime variază între 11 şi 14 euro pe metrul pătrat, pe lună.

Anul acesta, Iaşiul a ajuns numărul doi în domeniul pieţei de birouri, datorită intrării pe piaţă a americanilor de la Amazon şi a băncii UniCredit, spun reprezentanţii firmei JLL. În martie, Amazon a închiriat o clădire de 13.500 mp din cadrul proiectului de birouri Palas Iaşi, conform Ziarului Financiar, iar în mai, o divizie a UniCredit şi-a mutat şi ea birourile în noua clădire a omului de afaceri Iulian Dascălu, închiriind pentru zece ani 7.500 de metri pătraţi, potrivit ziuaruldeiaşi.ro.


Pentru 2017, în Timişoara sunt preconizaţi aproximativ 40.000 de metri pătraţi de birouri disponibile, din informaţiile JLL. „Timişoara va avea anul viiitor foarte multe clădiri de birouri şi va fi numărul doi în stocul total de birouri în regiune”, susţine Marius Şcuta.

Dintre oraşele secundare, Iaşiul are potenţial de dezvoltare. „În continuare vedem Iaşiul cu potenţial, pentru că au universităţi, au forţă de muncă şi nu este atât de aglomerat precum este Clujul, de exemplu. Eu văd toate oraşele să crească, inclusiv Braşovul are potential de creştere, odată ce o să rezolvăm şi problema cu infrastructura”, a adăugat Marius Şcuta.

În ultimele şase luni, suprafaţa livrată a fost de 2,5 ori mai mare decât cea din anul 2015. Atât cererea brută, cât şi cea netă au crescut faţă de primele şase luni ale lui 2015 cu 37%, respectiv 50%. Companiile din domeniul IT&C, Telecom şi outsourcing continuă să fie cei mai activi chiriaşi, Capitala rămânând o destinaţie atractivă.

Pentru următoarele 12 luni este aşteptată o cerere netă în creştere, care nu va absorbi total oferta nouă, iar rata de neocupare va creşte până la sfârşitul anului 2016. Mai mult, chiriile se vor menţine constante, iar proprietarii ar putea creşte pachetele de facilităţi oferite pentru a atrage chiriaşi, conform datelor JLL.

În 2016, cele mai importante tranzacţii de închiriere au fost clădirea The Bridge, din Bucureşti, unde BCR a închiriat 20.000 de metri pătraţi şi United Business Center, unde Amazon a închiriat 13.000 de metri pătraţi. De asemenea, Telecom a închiriat 13.000 de metri pătraţi în clădirea City Gate, din Bucureşti. (sursa: zf.ro)