Si la noua luni, bilantul tranzactiilor totale din piata de birouri din Bucuresti este pe un trend pozitiv. In primele trei trimestre din 2013, in Bucuresti s-au realizat tranzactii de birouri (incluzand atat renegocieri/reinnoiri de contracte, cat si relocari de sedii), cu un volum total de 208.919 mp, conform datelor centralizate de Forumul celor mai importante companii de consultanta imobiliara prezente in Romania, ceea ce reprezinta cu aproximativ 25% mai mult decat in aceeasi perioada din 2012.

Trimestrul III din 2013 s-a remarcat printr-o dinamica accelerata a unor tranzactii strategice si atent monitorizate de consultantii si dezvoltatorii imobiliari: tranzactiile de expansiune a companiilor existente in piata si a celor de intrare a unor companii noi in piata.

Denumite generic tranzactii „New Demand” de consultantii imobiliari, acestea au inregistrat in trimestrul 3 un total de 19.599 mp inchiriati, mai mult cu 39% decat cele doua trimestre anterioare, cumulat.

Tranzactiile de acest tip sunt importante pentru jucatorii din piata imobiliara pentru ca indica ritmul dezvoltarii companiilor si implicit, al pietei birourilor, fiind un indicator in functie de care se face previzionarea nevoii (sau oportunitatii) de a construi cladiri noi de birouri.

O piata a birourilor sanatoasa poate fi considerata cea in care exista o crestere progresiva si constanta a stocului de spatii de birouri inchiriate de companii nou intrate pe piata sau firme in expansiune.

„Daca in primul trimestru din 2013 am avut un volum total de 7.963 mp de tranzactii de tip New Demand si in trimestrul II un volum de 6.136 mp, in trimestrul III acesta a urcat vertiginos la 19.599 mp, mai mult decat o dublare fata de primul trimestru si de trei ori mai mult decat in al doilea trimestru. Acesta este un semnal bun, pentru ca tranzactiile de tip New Demand reduc din stocul de spatii de birouri neocupate din piata si reflecta un fenomen pozitiv, de crestere a increderii companiilor in perspectivele dezvoltarii proprii sau in piata locala”, declara Alexandru Petrescu, managing partner al Esop Consulting l CORFAC International.

Cresterea tranzactiilor New Demand a cuprins atat tranzactii cu suprafete mari, cat si cu suprafete medii si o diversificare a mediilor din care provin, regasindu-se companii multinationale care si-au reluat planurile de expansiune, start-up-uri locale, companii internationale care deschid pentru prima data un spatiu de birouri in Romania”, mai spune Petrescu.

 

Si fata de aceeasi perioada a anului trecut, trimestrul al treilea din 2013 este mai bun pe acest segment al tranzactiilor, depasind cu 49% volumul tranzactiilor New Demand din trimestrul al treilea din 2012. (sursa: dailybusiness.ro)