Cea mai mare cerere va fi, și anul acesta, de la companiile de IT și outsourcing, BPO/SSC, continuând ritmul accelerat de livrare care anul trecut a înregistrat cele mai mari valori din ultimii șapte ani.

Datele Colliers arată că din totalul de 352.000 m2, o suprafață  de 265.000 m2 va fi livrată în capitală, iar restul de 87.000 m2 în celelalte orașe secundare și terțiare.

"Luând în considerare dezvoltarea industriei de servicii, care a devenit al doilea mare contribuitor la Produsul Intern Brut (PIB), ne așteptăm ca acest sector să antreneze expansiunea spațiilor de birouri în București și în marile centre universitare, precum Iași sau Cluj-Napoca. De asemenea, orașe ca Timișoara sau Brașov se pregătesc să dezvolte noi poluri de birouri datorită cererii din partea sectorului de inginerie. ", a declarat George Didoiu, Associate Director în cadrul departamentului de birouri al Colliers International. 

Cu toate că numeroase companii s-au extins în ultimii ani în București, Iași (Accenture, Xerox, Amazon, Unicredit, Oracle), Cluj-Napoca (Arvato, Impact Hub, Sig Comiblock, Magneti Marelli), Timișoara (Continental, Huawei, HP) și Brașov (Tata, Continental, Siemens), piața de birouri din România încă întâmpină dificultăți.

 „În timp ce orașe precum Iași sau Craiova trebuie să își dezvolte stocul de spații de birouri, Bucureștiul și Cluj-Napoca se concentrează pe îmbunătățirea cunoștințelor tehnice, iar Timișoara și Brașov pe creșterea disponibilității forței de muncă. Dacă aceste probleme ar fi rezolvate, considerăm că în Capitală ar putea fi angajate aproximativ 20.000 de persoane/an, ceea ce ar determina o cerere anuală de spații de birouri de 160.000 mp. La rândul lor, Cluj-Napoca și Iași ar putea adăuga stocului existent aproximativ 50.000 mp anual”, a adăugat George Didoiu. 
În 2016, stocul de spații de birouri din București a ajuns la o suprafață de 2,1 milioane de m2, cu o valoare record a noilor livrări, de 230.000 m2. Cele mai prolifice zone din punctul de vedere al noilor dezvoltări de birouri au fost Floreasca-Barbu Văcărescu (13% din totalul cererii), Dimitrie Pompeiu (17%) și centru-vest (24%). 

Conform analiștilor, aceste zone vor menține și pe viitor interesul dezvoltatorilor și chiriașilor, cu o creștere remarcabilă a zonei vestice, cuprinse între stațiile de metrou Semănătoarea-Orhideea-Politehnică și de asemenea a zonei Bd. Expoziției-Piața Presei, având în vedere noua linie de metrou aflată în construcție, care va face legătură cu Aeroportul Otopeni. 

Chiriile nu vor înregistra diferențe majore anul acesta comparativ cu 2016, situându-se între 8-13 euro/m2 în zonele de nord, Pipera-Dimitrie Pompeiu și 16-18 euro/m2 în CBD (Victoriei-Aviatorilor). (sursa: profit.ro)