"Ne-am confruntat cu multe situatii in care dezvoltatorii de cladiri noi incearca sa atraga din proiecte deja existente. Chiriasul este tentat cu o chirie mai mica si cu alte facilitati, respectiv i se acopera o parte din costurile de relocare, fie ii sunt platite penalitatile pe care trebuie sa le plateasca in cazul in care acestia renunta inainte de termen la contractele pe care le au cu alti dezvoltatori. In aceste conditii este tentant sa te muti", a declarat Silvia Opris partener Schoenherr si Asociatii, la conferinta ZF Construction & Infrastructure Summit '14, relateaza Mediafax.

 

La randul sau, Madalina Cojocaru, seful departamentului de birouri in cadrul DTZ, a aratat ca, desi exista cereri si din partea companiilor care vor sa intre pe piata romaneasca, dezvoltatorii acorda inca anumite bonusuri pentru chiriasii ancora (cei care ocupa cele mai mari spatii) si ca exista un fenomen de canibalizare intre proprietarii de cladiri de birouri.

 

"Fata de anii trecuti, cand nu era multa activitate pe piata, acum primim multe cereri de la companii care vor sa inceapa afaceri in Romania. Chiriile au scazut fata de 2009-2010, la 18,5 euro pe metru patrat, dar scaderea nu a fost atat de mare cat s-a scris in presa, insa bonusurile pe care proprietarii le acorda chiriasilor ancora sunt interesante. Exista relocari, acestea au loc pentru tehnologie mai noua, pentru ca au fost realizate consolidari la nivelul companiiilor. Este un proces de canibalizare intre proprietari", a spus Cojocaru. (sursa: wall-street.ro)