Acționarii AFI Group au selectat patru oferte pentru cea de a doua etapă a negocierilor, potrivit publicației israeliene Globes. Cele patru oferte au fost depuse de Globalworth, concernul israelian Brosh Funds Management și fondurile de real estate Patron Capital, proprietarul dezvoltatorului imobiliar român Tagor, și fondul american de private equity Lone Star, unul dintre cele mai mari din lume.

Oferta înaintată de miliardarul Lev Leviev, acționarul majoritar al AFO Group, împreună cu omul de afaceri israelian Moti Ben-Moshe, nu se află printre cele selectate pentru runda a doua. Procesul de due diligence nu este necesar în cazul lui Leviev, astfel că acesta ar putea depune o ofertă angajantă revizuită la finalul rundei.

Procesul de selecție este condus de Epstein Capital.

În presa israeliană se vehiculează de mai multă vreme vânzarea companiei Africa-Israel sau a activelor profitabile, precum cele din România, pentru a acoperi datoriile mari ale dezvoltatorului israelian.

De altfel, compania negociază cu frații Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, vânzarea clădirilor de birouri AFI 1, 2 , 3, 4 & 5, pentru care antreprenorii au semnat deja o scrisoare de intenție. Valoarea celor cinci clădiri este evaluată la 625,4 milioane șekeli (154 milioane euro).

Antreprenorii au declarat recent într-un interviu pentru Profit.ro, acordat chiar în incinta AFI Cotroceni, că pun bazele a două fonduri de investiții, unul pentru investiții imobiliare și un fond de capital de risc pentru investiții în startup-uri românești.
AFI Palace Cotroceni, care are o suprafață închiriabilă de peste 82.000 mp, este cea mai valoroasă proprietate din România, centrul comercial fiind evaluat, la 30 septembrie 2016, la 467 de milioane de euro, în creștere de 7,6% în comparație cu anul trecut, reprezentând mai mult de jumătate din valoarea proprietăților comerciale ale grupului israelian din România, potrivit unui raport al companiei. În prezent, mallul trece printr-un proces de extindere, care va adăuga suprafeței închiriabile 6.500 de mp adiționali, iar apoi va fi realizat un nou proces de evaluare.

AFI Group operează în România din 2005, prin firma AFI Europe.

Proprietățile comerciale ale AFI Europe România și cele aflate în curs de dezvoltare au fost evaluate la peste 800 de milioane de euro la 30 septembrie 2016, înregistrându-se astfel o creștere de 10% față de anul trecut. Compania deține centrele comerciale AFI Cotroceni și AFI Ploiești, clădirile de birouri AFI Park 4&5 din București și mai multe proiecte în curs de dezvoltare în București și Brașov.

Compania a început anul trecut dezvoltarea AFI TECH PARK, un proiect de birouri cu o suprafață de 50.000 mp, care se va afla pe Bulevardul Progresului din București, iar în acest an va demara lucrările la AFI Brașov, care constă într-un centru comercial de 40.000 mp și 25.000 mp de spații de birouri.

Mai mult, compania ar vrea să înceapă în acest an un proiect rezidențial în România, AFI City, în Bucureștii Noi. De asemenea, pe terenul de 80.000 metri pătrați pe care îl deține în orașul Arad, AFI vrea să construiască un parc de retail.

Globalworth Real Investments este unul dintre cei mai mari proprietari de birouri din România, având un protofoliu de active de circa 1 miliard de euro. Compania s-a numărat printre cei mai activi investitori imobiliari de pe piața locală în ultimii ani, printre principalele proiecte deținute fiind Tower Center International, BOB, BOC, Upground, Nusco Tower, Green Court Building A sau Unicredit HQ.

Anul trecut, cel mai mare grup imobiliar listat pe bursa din Africa de Sud, Growthpoint Properties, a preluat controlul companiei Globalworth.

Growthpoint Properties deține și administrează un portofoliu de 530 active imobiliare, incluzând 467 de proprietăți în Africa de Sud și 63 de proprietăți în Australia. (sursa: profit.ro)