“Sunt convins că analiza comandată de Primărie va ajunge la aceeaşi concluzie la care am ajuns şi eu când am cumpărat acest imobil, acela că este o clădire foarte bine construită”, spune Ioannis Papalekas, proprietarul clădirii.
Povestea turnului Cathedral Plaza începe în urmă cu zece ani, când omul de afaceri israelian Eyal Ofer, proprietar al grupului Willbrook, a început construcţia unui turn cu 18 etaje la câţiva metri de Catedrala Sfântul Iosif de pe strada Luterană, proiect care a născut încă de la început controverse.
Investitorul a ridicat proiectul, având autorizaţie de construire eliberată de Primăria Sectorului 1, aviz care a fost însă contestat la diverse instanţe din Bucureşti, dar şi din Suceava, Ploieşti sau Târgovişte.
După ani de procese, Arhiepiscopia Romano-Catolică a obţinut o decizie definitivă prin care autorizaţia de construire a fost declarată nevalidă şi au solicitat Primăriei Municipiului Bucureşti şi primarului Sorin Oprescu demolarea proiectului.
În vara anului 2011, Eyal Ofer a ieşit într-o conferinţă de presă în care a încercat să-şi apere turnul, susţinând că nu a ştiut că are nevoie de autorizaţie de construire de la Vatican pentru a construi o clădire de birouri în Bucureşti.
La un an de la acest episod, Ofer a vândut firmei Millennium Building Development, prin intermediul căreia a fost dezvoltat proiectul, grecului Ioannis Papalekas, unul dintre cei mai mari proprietari de birouri din Bucureşti şi un investitor cu un ridicat profil speculativ. Până la preluarea Cathedral Plaza, Papalekas a mai cumpărat şi proiectele City Mall şi Tower Center aflate în dosare de insolvenţă, clădiri a căror situaţie juridică a fost rezolvată între timp.
Preluarea Cathedral Plaza a fost evaluată la 50 de milioane de euro, dar la trei ani de la tranzacţie clădirea rămâne neocupată şi sub ameninţarea demolării. (sursa: zf.ro)