Pe fondul escaladării tensiunilor dintre Est și Vest legate de Ucraina și a sporirii temerilor privind efectele negative ale încercărilor Chinei de a ține în frâu boom-ul creditării, România, căreia agenția de evaluare financiară Standard & Poor's îi atribuie un rating din categoria investițiilor speculative (junk) și a cărei economie încă este sub un program FMI, simbolizează rezistența Europei Centrale și de Est (CEE) la vânzările masive de active înregistrate pe piețele emergente.

 

România a înregistrat, în luna februarie, o rată anuală a inflației de 1,3%, depășind media din Uniunea Europeană (0,8%), conform datelor publicate, luni, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

 

Totodată, Estonia și România se situează pe primele locuri în UE în ceea ce privește creșterea medie a prețurilor pe total, în ultimele 12 luni (februarie 2013 — ianuarie 2014), cu un avans de 2,8% și, respectiv, 2,6%.

 

 

În februarie, cele mai scăzute rate anuale ale inflației s-au înregistrat în Bulgaria (minus 2,1%), Cipru (minus 1,3%) și Grecia (minus 0,9%), iar cele mai ridicate au fost în Malta și Finlanda (ambele cu 1,6%). (sursa:AGERPRES)