„Piața imobiliară locală s-a dezvoltat semnificativ în ultimii ani din punct de vedere al sustenabilității și suntem din acest punct de vedere la nivelul altor țări din regiune, fie că vorbim de Republica Cehă, de Slovacia sau de Polonia și Ungaria. Asistăm deja la o trecere către un nivel superior de sustenabilitate, care pune acccent nu doar pe niveluri de performanță energetică cât mai ridicate cât și pe implementarea de noi tehnologii și pe crearea unui mediu de lucru care pune accent pe bunăstarea angajaților”, explică Răzvan Nica, managing director BuildGreen.

Potrivit companiei BuildGreen, obținerea certificării LEED sau BREEAM a devenit o practică în segmentul clădirilor de birouri și a centrelor comerciale mari. Pe de alta parte, compania estimeaza ca primele proiecte rezidențiale cu certificare ecologică să apară pe piața din Romania.

Numeroși proprietari de proiecte deja finalizate tintesc obținerea unei certificări sustenabile de tipul In Use din dorința de a face fata concurentei reprezentate de noile proiecte aparute pe piata, majoritatea acestora avand componente sustenable sau chiar certificari.

Creșterea numărului de proiecte imobiliare mixte se va concretiza și prin certificări de tip communities, care pot aduce beneficii încă din etapele de elaborare a master planurilor, rezultând astfel comunități ample, unde componentele locative, profesionale, comerciale și de recreere sunt îmbinate armonios, într-un model de business de succes.

Viitorul apropiat va aduce tot mai multe proiecte sustenabile dezvoltate pe segmentele spațiilor logistice și industriale – un exemplu în acest sens esta fabrica Arcelik, certificată LEED. (sursa: businesscover.ro)