NEPI și Rockcastle au încheiat un acord cadru, în urma căruia activitățile celor două societăți vor fuziona într-o noua entitate înregistrată în Isle of Man, denumită NEPI Rockcastle PLC (NewCo), potrivit unui comunicat NEPI.

Potrivit acordului, atât NEPI, cât și Rockcastle vor transfera 100% din activele și obligațiile proprii, inclusiv participațiile în subsidiarele celor două fonduri, transferând efectiv dreptul de proprietate asupra întregii activități a fiecărei companii catre NewCo.

 “Acționarii NEPI vor câștiga imediat expunere către un portofoliu semnificativ în Polonia, cea mai mare și lichidă piață imobiliară din regiunea CEE, cu previziuni economice pozitive. Acționarii Rockcastle vor câțtiga expunere către cel mai mare portofoliu imobiliar din România (care este a doua piață imobiliară din regiune ca mărime, cu cea mai rapida creștere economică din Europa previzionată pentru 2016 și 2017, conform studiilor Fondului Monetar Internațional), dar și către al doilea portofoliu imobiliar din Slovacia“, arată documentul citat.

În urma fuziunii, NewCo va deveni cea mai mare companie imobiliară din regiunea ECE și una dintre cele mai mari pe segmentul de retail din Europa, apreciază reprezentanții celor două fonduri.

“NewCo va beneficia de un cost al capitalului mai scăzut, rezultat din îmbunătățirea anticipată a riscului operațional și financiar, creat de dimensiunea mai mare a operațiunilor, diversificarea geografica, creșterea lichidităților și accesul la capital. Sinergiile financiare semnificative vor rezulta dintr-un cost al datoriei mai scăzut, generat de un profil de risc mai bun și de o îmbunătățire potențială a ratingului de credit“, potrivit anunțului.

NEPI precizează că fuziunea a fost aprobată de toate autoritățile relevante, fie necondiționat, fie făcând obiectul unor condiții acceptabile atât pentru NEPI, cât și pentru Rockcastle.

NEPI deține și administrează peste 34 de proprietăți generatoare de venituri, 6 proiecte aflate în construcție și 7 proiecte pentru care așteaptă obținerea autorizațiilor de pre-leasing. La finele lunii noiembrie, portofoliul fondului era evaluat la aproximativ 2,5 miliarde de euro.

În România portofoliul NEPI cuprinde Mega Mall, Promenada Mall, Vulcan Value Center, Timișoara Shopping City, CityPark Constanța, Ploiești Shopping City, Brăila Mall, Galați Shopping City, Shopping City Târgu-Jiu, Severin Shopping Center și alte centre comerciale în întreaga țară, dar și clădirile de birouri Floreasca Business Park, The LakeView din București, City Business Centre din Timișoara și The Office din Cluj.

La începutul lunii, NEPI a deschis centrul comercial Shopping City Piatra-Neamț, în urma unei investiții de 25 de milioane de euro. Săptămâna trecută, fondul sud-african a anunțat că va începe de anul viitor procesul de reconfigurare a mall-ului Shopping City Sibiu, care va presupune o investiție de 20 milioane de euro, în plan fiind atât deschiderea unui cinematograf, cât și modificări la galeria comercială.

De cealalaltă parte, Rockcastle deține acțiuni mobiliare la companii din Marea Britanie, SUA, Australia, Noua Zeelandă, Canada, dar și în Europa, valoarea portofoliului de valori mobiliare listate, depășind, la finele lunii septembrie, 1,83 miliarde de dolari, se arată în comunicat. Portofoliul Rockcastle în proprietăți de investiții include 7 proprietăți de retail generatoare de venituri, 2 proiecte în curs de construcție și 3 proprietăți condiționate de obținerea autorizațiilor de pre-leasing, la o valoare cumulată evaluată la 878,6 milioane de euro. (sursa: profit.ro)