Martin Slabbert și Victor Semionov erau fondatorii afacerii NEPI, care a fost lansată în 2007 și, între timp, a atras fonduri de circa un miliard de euro pe piața românească și a ajuns unul dintre cei mai importanți investitori imobiliari din România, concurați doar de Globalworth (Ioannis Papalekas) și Immofinanz.

 

După plecarea celor doi, trei tineri români vor conduce NEPI, și anume Alex Morar (31 de ani) CEO, Tiberiu Smaranda  (33 de ani) director executiv și Mirela Covasa (33 de ani) director financiar. Alex Morar și-a început cariera la banca de investiții Julius Baer, de unde a ajuns la consultantul Deloitte, iar la NEPI a fost adus după înființarea companiei de investiții, în 2007.

 

Slabbert, care, după vacanță, va iniția un alt fond de investiții care va activa inclusiv în România, spune că va rămâne acționar la NEPI, că îi pare rău că pleacă, dar că a lăsat în urmă o companie sănătoasă, ceea ce ar putea indica ceva neînțelegeri la nivel de acționariat sau Consiliu de Administrație.

 

Iar managerul sud african are dreptate când susține că NEPI e sănătos, datoriile au scăzut cu aproape 8%, la 309 milioane euro, în vreme ce valoarea portofoliului companiei trece de un miliard de euro, iar profitul împărțit acționarilor din 2014 a fost de aproape 100 de milioane de euro, în condițiile în care și încasările din chirii s-au majorat până la 87,017 milioane euro.

 

Ultimul mare proiect livrat de NEPI a fost Mega Mall, a cărui inaugurare a provocat ceva scandal prin faptul că nu era terminat, fiind deschis cu muncitorii încă la lucru. Mallul din Pantelimon are 72.000 mp închiriabili și a costata circa 165 de milioane de euro.

 

NEPI mai deține și Mall Promenada, Vulcan Value Centre, CityPark Constanţa (unde se lucrează la o extensie de 20.000 mp), Ploieşti Shopping City, Brăila Mall, Galaţi Shopping City, Shopping City Târgu Jiu şi alte centre comerciale, atât în ţară, cât şi în Serbia şi Slovacia. Pe piața birourilor, NEPI mai deţine şi clădirile de birouri Floreasca Business Park, The LakeView din Bucureşti, City Business Centre din Timişoara şi The Office din Cluj. (sursa: businesscover.ro)