”Investitorii se uită la regimurile politice din Ungaria și Polonia și vor să se convingă că România nu este în pericolul de a se confrunta cu o situație asemănătoare. Pe de altă parte, toată lumea știe că fundamentele economice din România sunt bune (indicatorii macroeconomici se prezintă bine și sunt în trend pozitiv de 3 ani), dar corupția rămâne un subiect deschis pentru investitori, care așteaptă deznodământul campaniei duse de DNA”, a declarat Silviana Badea, Head of Capital Markets, Associate Director JLL România.

 

Nici justiția nu a scăpat de criticile investitorilor, mai ales a celor care sunt deja prezenți în România.

 

”Din păcate, dintre investitorii deja prezenți în România și care s-au întâlnit cu justiția în anumite spețe comerciale, unii nu au avut cele mai bune experiențe. Rezolvarea unor astfel de spețe comerciale durează câteva luni în alte țări, iar la noi durează 3- 4 ani. Aceste experiențe neplăcute nu-i mai întorc pe investitori pe piața românească, pentru că au impresia că există anumite influențe asupra actului justiției. Astfel de investitori ar trebui să fie primii care să investească în România, într-un moment când lucrurile încep să meargă bine, dar din cauza unor probleme de acest tip îi pierdem. Degeaba încercăm «să vindem» noi acțiunile anticorupție ale DNA, sunt foarte greu de convins”, a explicat Silviana Badea.

 

Investitorii noi depind și de finanțare, însă din acest punct de vedere băncile au, în acest an, condiții mai bune de finanțare, privind dobânzile, gradul de îndatorare pe proiect și rata de amortizare, care se apropie de cele din Europa Centrală și de Est.

 

Lipsa investitorilor locali de pe piața tranzacțiilor imobiliare, este, de asemenea, un semn de întrebare despre piața românească.

 

”În toată Europa, fondurile de pensii investesc o parte din bani și în real estate. În România nu se întâmplă acest lucru datorită cadrului legal nepermisiv. Investitorii au fost interesați de destinația acestor bani, adică aproximativ 6 miliarde de euro, respectiv 3,7% din PIB. Investițiile locale în achiziția de active imobiliare ar crește lichiditatea pieței și de asemenea ar fi un semnal de încredere pentru investitorii străini”, a adăugat Silviana Badea.

 

În prezent, cumpărătorii locali sunt prezenți doar în sectorul rezidențial, retail stradal și cel al clădirilor de birouri de mici dimensiuni (5-10 milioane de euro).

 

La ediția din acest an a MIPIM au participat aproape 90 de țări din întreaga lume. România nu a avut un stand în cadrul evenimentului, în timp ce Polonia și Cehia au fost cel mai bine reprezentate țări din Europa Centrală și de Est, consideră JLL. (sursa: profit.ro)