În ultimii ani, crearea de locuri de muncă s-a accelerat considerabil la nivel național. Anstfel, angajatii companiilor din Bucuresti reprezinta un numar egal cei din Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov impreuna.
In ultimii 10 ani, aceste patru orașe, cele mai importante piețe regionale de birouri, nu au beneficiat de livrări comparabile cu cele din Bucuresti, avand un stoc de spațiu modern de birouri de aproape patru ori mai mic. Potrivit Băncii Mondiale, peste 730.000 de oameni ar putea să vină aici în următorii 5 ani, de aproape trei ori mai mulți decât în București.

„Când vorbim despre piața imobiliară din România, cea mai mare preocupare a investitorilor este lipsa de lichiditate. Deși acest lucru poate fi un dezavantaj, ar trebui să existe o schimbare de perspectivă, deoarece un activ imobiliar în sine este ilichid. Este nevoie de mult timp pentru comercializarea și finalizarea vânzării unei proprietăți, dar situația se schimbă treptat”, a declarat Anca Svoronos, Senior Associate Investment & Debt Advisory în cadrul Colliers International Romania.   
 
Primul semestru a înregistrat un volum al investițiilor imobiliare de peste 400 milioane EUR, în creștere cu 18% față de aceeași perioadă din 2017, un an care reprezintă cel mai bun nivel post-criză. Investițiile sunt concentrate în prezent în București, dar pe termen mediu, atenția va fi îndreptată și spre orașe regionale.


Pentru unii investitori străini, orașele regionale au devenit deja atractive datorită randamentelor bune și potențialului de creștere a capitalului. Achizitia Maestro Business Center din Cluj-Napoca, recent facuta de First Property Group din Marea Britanie, este dovada ca Romania incepe sa urmeze modelul polonez de dezvoltare prin orase regionale, un model mult mai durabil de crestere, avand in vedere ca acestea pot influenta evoluția orașelor și a comunelor din apropiere. (sursa: dailybusiness.ro)