La nivelul Europei Centrale și de Est (CEE), care include Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria, piața românească a atras aproximativ 10% din volumul total al investițiilor de 4,1 miliarde EUR.

Republica Cehă s-a clasat pe primul loc cu 1,9 miliarde EUR (o cotă de 45%), depășind Polonia, țara în care a fost înregistrat un volum de investiții de aproximativ 1,3 miliarde EUR (31 la sută). România s-a clasat pe locul trei, depășind Ungaria (7 la sută), Slovacia (5 la sută) și Bulgaria (2 la sută).

La nivel local, sectorul de birouri a fost din nou cel mai activ, cu o pondere de 53% din volumul total, urmat de retail (28 %), în timp ce sectorul industrial și logistic a avut o pondere de 18%. În ceea ce privește distribuția geografică, Bucureștiul a atras 40% din totalul investițiilor imobiliare din România, urmat de Cluj-Napoca cu 32%, în timp ce restul tranzacțiilor au fost încheiate în alte câteva orașe.

„Cu privire la activitatea din prima jumatate a anului, consideram ca un factor important ce a influentat negativ volumul investitional a fost reticenta bancilor de a finanta astfel de achizitii din cauza incertitudinilor provocate de masurile fiscale anuntate de guvern la sfarsitul anului trecut. Ulterior, Guvernul a reanalizat si a revizuit masurile, astfel ca impactul asupra sistemului bancar a fost mult mai redus decat se estima initial, lucru ce a deblocat creditarea segmentului corporate si va permite accelerarea tranzactiilor in cea de-a doua parte a anului. Astfel, anticipam ca volumul investitional din acest an va depasi substantial nivelul de 1 miliard de euroˮ, a declarat Tim Wilkinson, Partener, Capital Markets, Cushman și Wakefield Echinox.

Cea mai mare tranzacție din punct de vedere valoric a avut loc pentru prima dată în afara Bucureștiului: Dedeman a achiziționat proiectul The Office din Cluj-Napoca, cu o suprafață închiriabilă totală de 63.000 mp, pentru 130 de milioane EUR, de la NEPI Rockcastle și Mulberry Development. Această tranzacție marchează consolidarea portofoliului Dedeman, care devine un jucător din ce în ce mai important pe piața de birouri locala.

Dedeman a marcat și cea mai mare tranzacție de pe piața imobiliară din România în 2018, prin achiziționarea proiectului de birouri The Bridge din București.

O altă tranzacție importantă a implicat Oregon Park C în zona Floreasca-Barbu Vacarescu, ultima clădire a proiectului Oregon Park, care a fost vândută de Portland Trust către Lion's Head Investments pentru aproximativ 60 de milioane EUR.

În segmentul industrial, cea mai relevantă tranzacție a fost achiziția proiectului A1 Logistic Park de la km 13 al autostrazii A1 de către CTP, pentru aproximativ 40 de milioane EUR. (sursa: agendaconstructiilor.ro)